nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Bevontak egy gönci barackpálinkát – frissítve

Bevontak egy gönci barackpálinkát – frissítve

Mert „ismeretlen eredetű” gyümölcsből főzték.
Avatar
Sipos Márta
f Ajánlom

Ideiglenesen visszavonta az Agrárminisztérium a gönci barackpálinkát a boltokból, miután kiderült, hogy ismeretlen eredetű gyümölcsből főzték – tudta meg a hvg.hu.

A Nébih közlése szerint egy helyszíni ellenőrzés során derült ki, hogy a gyártó nem tudja hitelt érdemlően igazolni a gönci barack eredetét. A Nébih megállapította, hogy „a terméktételek nyomon követése nem volt igazolt”.

A tárca jogsértési listáján szerepel még borászati termék, alkoholos ital, szőlőbor visszahívása is, ahol az indok ugyanez volt. 

A Pálinka Nemzeti Tanács közleménye:  

Nem került le a polcokról a “gönci barackpálinka” megnevezésű eredetvédett pálinkatermék. Az interneten megjelent, a hivatalos NÉBIH-forrást nem pontosan idéző, ezért téves adatot tartalmazó hírekkel ellentétben a NÉBIH az ellenőrzése után egyetlen pálinkagyártó cég, egy adott termékét zárolta rövid ideig, vagyis a forgalomba hozatalt ideiglenesen felfüggesztette.
 
Az érintett gyártó cégnél a feltárt problémát adminisztrációs hiba okozta, amely hibát, illetve hiányosságot az augusztus 8.-án történt ellenőrzés óta a gyártó rövid időn belül kijavította. Ezt követően folytathatták a forgalomba hozatalt.
 
A Pálinka Nemzeti Tanács szeretné hangsúlyozni, hogy a zárolás nem valamennyi eredetvédett “gönci barackpálinkára” vonatkozott, a többi gyártó céget ezen eljárás egyáltalán nem érintette, csupán egyetlen előállító esetén talált hiányosságot a NÉBIH. A fogyasztók teljes bizalommal fogyaszthatják a továbbiakban is a földrajzi eredetvédettséget élvező “gönci barackpálinkát”.

A gönci Mezőgazdasági és Szolgáltató Szövetkezet közleménye:

Mivel az A Gönci prémium minőségű, kézműves pálinka lepárlása során különösen ügyelünk arra, hogy minden termék kiváló minőségű és szigorúan ellenőrzött gyümölcsből, adalékanyag hozzáadása nélkül készüljön, nem fordulhat elő, hogy a pálinkát ismeretlen eredetű gyümölcsből főzik és/vagy nem biztonságos.
A félreértés abból adódott, hogy a földrajzi oltalommal és eredetvédelemmel ellátott termékek rendkívül szigorú és komplex nyomonkövetési dokumentációval kell, hogy rendelkezzenek. Nincs ez másképp a földrajzi oltalom alatt álló és eredetvédett gönci kajszi sárgabarackból készülő A Gönci Barack pálinkánál sem. A NÉBIH helyszíni ellenőrzése idején a bemutatott dokumentumok hiányosnak bizonyultak, melynek folytán a 30 napos hiánypótlási szakasz idejére ideiglenesen felfüggesztették a 2014-es évjáratú A Gönci Barack pálinka forgalmazását. A NÉBIH felé a hiányolt dokumentumok pótlása megtörtént és a Hivatal részéről a korlátozás visszavonásra került.

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon