Gasztro

Miért éppen birsalmasajt?

Egyrészt azért, mert itt van a birsalma szezonja, nyersen azonban nem ajánlatos fogyasztani keménysége és magas csersavtartalma miatt, pedig vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Másrészt pedig a birsből készült birsalmasajt fantasztikus kiegészítője, kísérője lehet őszi fogásainknak.

A birsalmasajt nem más, mint egy ízletes gyümölcskocsonya vagy -zselé, kinek hogy tetszik. Kínálhatjuk húsok, sajtok mellé, de önállóan is megállja a helyét. Még finomabb, ha dióval vagy olajos magokkal eszegetjük, csak úgy desszert helyett.

A birsalmasajt egészséges

Leszámítva persze azt a félkilónyi cukrot, amit a 1,5 kg birsalma főzésekor kell használnunk, hogy jó állagú legyen a birsalmasajtunk. A birsalma azonban kétségkívül jótékonyan hat a szervezetünkre:

  • Enyhíti a vastagbélgyulladás tüneteit, főleg ha a magját hasznosítjuk.
  • Hólyaghurut-gyulladáskor is kiváló lehet a birs leve, amely fertőtlenítő és vízhajtó is egyben.
  • Ami ilyenkor ősszel a legfontosabb: erősíti az immunrendszert, hiszen A-, B-, C-, E-vitaminokban gazdag, és magas a vas-, foszfor-, kálium-, kalcium- és magnéziumtartalma.
  • Segíti a felső légúti hurutos lerakódások feloldását a birs magjából vagy a lereszelt gyümölcs húsából készített főzet.

A birsalmasajt készítése

Mivel a birsalma nyersen rendkívül kemény, ezért jobb, ha előnyben részesítjük az olyan birsalmasajtos recepteket, amelyekhez nem kell főzés előtt meghámozni a birset, ugyanis az meglehetősen embert próbáló feladat. Egyszerűbb, ha egy alapos mosást követően héjastól megfőzzük a negyedelt birseket. Az elkészült lekvárt pedig kedvünkre formázhatjuk, attól függően, milyen edénybe töltjük.

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

A birsalmasajt tárolása

Ha elkészültünk a birsalmalekvár befőzésével, és fóliával bélelt formába töltöttük, dermedés után pedig mandulával vagy dióbéllel díszítettük a birsalmasajtunkat, takarjuk le és min. 12 óráig, de legjobb ha 1 hétig hűvös helyen tartjuk. Ennyi idő kell neki, hogy megkeményedjen és jól kiszáradjon. Ha türelmesek voltunk, és megfelelően kiszáradt a birsalmasajt, alufóliába vagy sütőpapírba csomagolva akár egy hónapig is eláll a kamrapolcon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top