Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

Ámulatba ejtő hétvégi menü

Ezen a héten beleadtunk apait, anyait a hétvégi menübe, hogy ezeken a hideg őszi napokon legalább a bendőd tele legyen. Van finomság, van halászlé, és a legjobb hír az, hogy nem is tart sokáig elkészíteni!

Naná, hogy lehet a vasárnap reggelt egy finom házi, áfonyás péksütivel indítani, és a világon senki sem akadályozhat meg téged abban, hogy egy kis halászlevet főzz ebédre, halpucolás nélkül. Ha nem akarsz húst enni, akkor is találsz kedvedre valót, mi úgy készültünk, hogy ezen a hétvégén is mindenki jól lakjon. Szóval, hétvégi menüre fel!

Ezt az áfonyás süteményt egy nem is annyira titkos hozzávaló, az író teszi mennyeivé. Bónuszpont, hogy a tésztát előre elkészítheted, és berakhatod a mélyhűtőbe, így reggelre már csak a sütés marad.

Házi áfonyás sütemény

Hozzávalók (8 darabhoz):

  • 2 csésze liszt
  • 1/4 csésze cukor
  • 1 ek.sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 tk. só
  • 8 ek. sótlan vaj
  • 1 csésze friss áfonya
  • 3/4 csésze és 2 ek. író
  • 1/2 csésze porcukor
  • 1 ek. citromlé

Elkészítés:Keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a citromhéjat és a sót egy nagy tálban. Dolgozd bele a vajat is, gyúrd össze, majd keverd bele az áfonyát. Ezután add a tésztához az írót, és alaposan dolgozd össze. A kész tésztát nyújt nagyjából 1,5 centisre, majd szeleteld fel 8 háromszögformára. A sütiket ezután 15 percre tedd be a fagyasztóba. Amíg a mélyhűtőben dermed a tészta, melegítsd elő a sütőt 200 fokra. 25 percig süsd a süteményt, majd 30 percet hagyd hűlni. A tetejére készíthetsz egy cukormázat is, ehhez nincs más dolgod, mint összekeverni a porcukrot a citromlével, és a kihűlt sütemény tetejére locsolni.

the kitchn

Gyors halászlé

Nem kell a harcsa- és a pontyszeletek tisztításával, passzírozásával, a gyerekek miatti szálkamentesítésével foglalkoznunk, ugyanakkor benne van a halászlé lényege, a „sűrűje”, a közkedvelt ikra és tej.

Hozzávalók:

  • 200 g halászlésűrítmény
  • 1 halászlékocka
  • 500 g halbelsőség (tej, ikra, fagyasztva kapható) vagy 30-40 dkg ikra
  • 2 liter víz 

Elkészítés:Egy nagy lábosban tedd fel a vizet főni. Amikor már melegszik, dobd bele a halászlésűrítményt és a halászlékockát. Hagyd forrni, tedd bele a halbelsőségeket is. További 25-30 perc főzés után tálalható.

 

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mascarponés csirkemell

Hozzávalók:

  • 3 csirkemell (bőrével, vagy anélkül)
  • 10 dkg mascarpone
  • 2 doboz 400 grammos konzerv hámozott egész paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 2 nagy maroknyi friss bazsalikomlevél

Elkészítés: A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a nagyobb darabokat szétnyomkodjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, és 15-20 perc alatt sűrűre főzzük. Közben egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a félbevágott csirkemelleket, majd egy sütőtálba tesszük őket. Ha besűrűsödött a szósz, beletépkedjük a bazsalikom felét, és hozzákeverjük a mascarponét. A paradicsomos szószt a csirkemellekre öntjük. 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, majd friss bazsalikommal megszórva tálaljuk. Köretként polentát, főtt tésztát vagy rizst kínálunk hozzá.

Pácolt-sült sütőtök és cékla

Hozzávalók (1 személyes tál):

  • 2 marék felkockázott zsenge sütőtök (kb. 1,5 x 1,5 centis kockák)
  • 1 kis gumó zsenge cékla felkockázva (1×1 cm)
  • 1,5 zöld citrom leve
  • 2-3 nagy csipet só
  • 4 ek. nádcukor vagy méz
  • 4 tk. őrölt gyömbér
  • 2-3 tk. szárított kakukkfű
  • 4 kisebb zsályalevél
  • frissen tekert fekete bors
  • 6 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 duci gerezd fokhagyma

A tálaláshoz:

  • 1 marék tökmag
  • friss kakukkfű
  • görög joghurt vagy mascarpone
  • kevés tökmagolaj
  • sonka

Az elkészítés menetét a Rizsázzunk blogon olvashatod.

fotó: thinkstock  

Tejmentes sajttorta

Hozzávalók:

  • fél csésze pekándió
  • fél csésze mandulaliszt
  • 2 szem magozott datolya
  • 2 ek. kókuszolaj
  • 1 tk. fahéj
  • egy csipet só
  • 2 csésze nyers kesudió
  • fél csésze zsíros kókusztej
  • 2 ek. friss citromlé
  • 1/4 csésze kókuszolaj
  • 1/3 csésze juharszirup
  • 1 ek. vanília kivonat
  • fél csésze friss vagy fagyasztott eper

Elkészítés: A kesudiót öntsd fel vízzel, és 4 órán át hagyd ázni. A pekándiót, a mandulalisztet, a datolyát, fahéjat, a sót és 2 evőkanálnyi kókuszolajat keverj össze aprítógépben. Addig keverd, míg összeálló masszát nem kapsz, majd ezzel béleld ki egy tortaforma alját. Csepegtesd le a kesudiót, és tedd aprítógépbe. Aprítsd morzsásra, majd add hozzá a kókusztejet, a citromlevet, a kókuszolajat, a juharszirupot és a vaníliát. 5-7 percen át keverd. Az így kapott krém 2/3-át oszlasd el a torta alapján. Tedd be 10 percre a mélyhűtőbe, amíg összeállítod az utolsó réteget. Az utolsó réteghez keverd össze a krém maradékát az eperrel, majd kend a torta tetejére. Végül díszítsd eperszeletekkel, majd hagyd 4 órát dermedni a mélyhűtőben. Mielőtt felvágnád, adj neki 10 percet szobahőmérsékleten. 

buzzfeed

 
 

Gyors mexikói egytálétel

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 250 g vörösbab-konzerv
  • 1 kis doboz konzervkukorica
  • 500 g hámozott, kockázott paradicsomkonzerv
  • 3 ek. napraforgóolaj
  • 500 g darált marhahús
  • 2 kk. szárított petrezselyem
  • 2 kk. szárított kakukkfűízlés szerint bors
  • 200 g (fagyasztott), kockázott vöröshagyma
  • 2 zacskó chili con carne fűszerkeverék

Elkészítés:
Vegyünk egy közepes lábost, és melegítsük fel az olajat. Dobjuk bele a hagymakockát. Pároljuk 3-4 percig, rakjuk bele a husit, és egy fakanál segítségével nyomkodjuk szét a forró olajon. Kavargassuk, hogy mindenhol egyenletesen megpiruljon. Ha színt kapott, szórjuk bele a fűszereket, és öntsük fel egy fél pohár vízzel (csak hogy oda ne kapjon). Megrottyantjuk, és nyakon öntjük a paradicsomkonzervvel. Letakarjuk egy fedővel, és lassú tűzön forraljuk 15 percig. Ez pont elég ahhoz, hogy a husi kellemesen megpuhuljon, és a paradicsom átvegye a fűszerek ízét. Majd beleöntjük a leszűrt kukorica- és babkonzervet. Egy nagy forralás, és már kész is!

Címlap

top