Gasztro

Ezt a tokát imádni fogod!

A saját tokáját senki sem szereti, a másét mindenki imádja. Abált szalonna, tokából, otthon.

Megérkezett a cidri. Mit megérkezett, fogta magát, és ránk rúgta az ajtót. Így ahelyett, hogy a kora őszi napsütésben reggelente a harmattól csillogó pókhálóban gyönyörködnénk, huhogva a hőmérőt nézegetjük: Miii, három fok van?!

Fordulópont ez a gasztronómiában is. A könnyű saláták, csak-összekeverem-és-kész kaják ideje lejárt, jöhetnek a vérbő dévaj dögök. És aki most azt hitte, hogy fincsi, fűszeres sütőtökreceptek következnek, nagyot tévedett.  

Zsírt eszünk. És bort iszunk hozzá.

Mindig meglepődöm, micsoda rajongótábora van az abált szalonnának. Joggal, teszem hozzá sietve. Nekem tipikusan őszi-téli vacsorám, de a vendégváró tálról sem hiányzik soha, némi kolbász, sonka, töpörtyű és lila hagyma társaságában.

Amennyire népszerű, épp annyira nem jut eszébe senkinek, hogy otthon csináljon, pedig nem egy vasziszdasz.

Az abált (abárolt) szalonna hagyományosan a disznóvágáson készül, az abalében fő, ettől lesz olyan utánozhatatlan íze. Ám abalé nincs. Még akkor sem, ha fagyasztottunk le belőle, mert elfogyott a bableveshez. Lehet, hogy nem is baj, mivel az abalé nagyjából úgy néz ki, mintha Hókuszpók főzte volna az üstben bájital gyanánt, még a végén többen visszahőkölnének az zsírevéstől.

Nem baj, hagyjuk abba a nyálcsorgató nosztalgiázást az abalés babról és kerítsünk egy pofás tokát. Ha nincs, és nagyon szeretnétek abált szalonnát enni, vegyetek hasaalját, de jegyezzétek meg, hogy az abált szalonnához a toka az igazi.

 

 

(fotó: Csíki Sándor, foodandwine.hu)

Otthon tegyük lábosba, és öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Dobjunk mellé a vízbe három-négy babérlevelet és 10-15 szem egész fekete borsot. Kezdjük abálni.

Az abálás forráspont alatti, 80-90 fokon főzést jelent. Eleinte ellenőrizzétek a víz hőmérsékletét, aztán úgyis ráéreztek, hogy is kell ezt az abálást csinálni.

A szalonna vastagságától függően két-három órán keresztül abáljátok a szalonnát. Ha a bőrén könnyen átszalad a villa, elkészült.

Amikor megfőtt, vegyétek ki a vízből, és várjátok meg, míg langyosra hűl. Ekkor irdaljátok be a tetejét, kockásra, ahogy a pogácsát szokás. 5-6 gerezd fokhagymát zúzzatok össze, keverjétek el egy-két kanál főzőlével és finoman dörzsöljétek bele a szalonnába, végül szórjátok meg a tetejét édes fűszerpaprikával. A langyos szalonnára mindez kicsit ráolvad, mmmm…..

Az abált szalonna levét nehogy kiöntsétek! Használjátok fel főzelék készítéséhez. Jól áll a lencsének, a sárgaborsónak, a babnak.

A borról majdnem elfeledkeztem. Mondjuk egy kékfrankos, az jó lesz hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top