Gasztro

Hétvégi menü, amivel rákanyarodunk az októberre

A finom falatokra sosem lehet ráunni, enni a világon az egyik legjobb dolog. Kitalálni viszont valóban nehéz, hogy mivel lepd meg a szeretteidet hétvégén. Ne aggódj, most is segítünk, így biztosan változatos fogások kerülnek az asztalra.

Már a reggeli cukorsokk jelzi: jön a hétvége, lehet sütni-főzni, finomakat enni, vendégeket hívni. Főzzetek levest is, a hétvégi menü akkor az igazi, ha egy gőzölgő levessel indul az ebéd, és a desszertre is érdemes odafigyelni, mert egy falat finomság bearanyozza a napot. Ha nem szívesen eszel húst, akkor se keseredj el, mert rád is gondoltunk!

Nutellás tekercs

Hozzávalók: 

A tésztához:

  • 1 tasak porélesztő
  • 2,5 dl tej
  • 45 dkg liszt
  • 7 dkg cukor
  • 7 dkg vaj

A töltelékhez:

  • Nutella – házi/ bolti

A lekenéshez:

  • 1 tojás

1. Elkészítjük a tésztát: a vajat kicsit megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és simára gyúrjuk. Letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. Ha nem Nutellával, hanem a kakaós töltelékkel készítjük, akkor azt is elkészítjük, míg kel a tészta: a vajat megolvasztjuk, hozzáadunk minden egyebet, és jól elkeverjük, majd állni hagyjuk.
3. Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk és kinyújtjuk egy kb. 60 x 40-es téglalappá. A téglalapot hosszában félbevágjuk, az egyik lapot megkenjük az enyhén megolvasztott, jól kenhető Nutellával, majd ráterítjük a másik lapot. Éles késsel kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk, majd lisztezett felületen megsodorjuk a csíkokat és feltekerjük. Fél órán át pihentetjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük tojással és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Tejfölös, bazsalikomos zöldségleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 15 dkg sárgarépa 
  • 2-3 szál szárzeller
  •  2 ek. extra szűz olívaolaj 
  • 20 dkg zsenge, fagyasztott zöldborsó  
  • 10 dkg cukkini  (szezonban)
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  •  1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor bazsalikom 
  • só 
  • frissen őrölt bors 
  • 10 dkg fehér bab (konzerv)
  • 5 dkg kelkáposzta 
  • 3 dl tejföl  
  • negyed citrom leve

A megtisztított, felkarikázott répát és szárzellert dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a zöldborsót és a kockázott cukkinit, az aprított fokhagymát. Öntsük fel 8 dl vízzel, adjuk hozzá a tisztított, félbevágott vöröshagymát, a bazsalikom felét (aprítva), sózzuk, borsozzuk, majd takarékon forralva főzzük puhára a zöldségeket. Amikor a répa megpuhult, adjuk hozzá a lecsöpögtetett babot és a feldarabolt kelkáposztát. Főzzük 5 percet, majd keverjük el a levesben a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével tegyük pikánsabbá, és szórjuk bele a maradék bazsalikomot.

Spenótos-ricottás cannelloni

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 ek. vaj 
  • 2 ek. liszt
  • 2-3 dl tej 
  • só, bors,szerecsendió 
  • 20 dkg (mirelit) leveles spenót
  • 50 dkg ricotta (készíthetjük fetával vagy kecskesajttal is)
  • 16 cannelloni tészta
  •  1 ek. olaj

A besamelhez a vajat felhevítjük, belekeverjük a lisztet, majd szép lassan hozzáöntjük a tejet. Sózzuk, borsozzuk, csipet szerecsendióval ízesítjük. Folyós, krémszerű állaga legyen, ha túl sűrű, kevés tejjel hígíthatjuk. A felengedett, lecsepegtetett spenótot összeforgatjuk a ricottával, sózzuk (ha fetából készítjük, ne sózzuk). Mindegyik cannellonit megtöltjük a keverékkel, majd kiolajozott tepsibe helyezzük őket egymás mellé. Ráöntjük a besamelt, alufóliával lefedjük, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Végül levesszük a fóliát, és visszatesszük kb. 10 percre a sütőbe. 

spenótos-ricottás cannelon

Rántott hús diós-kakukkfüves bundában

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 fél szelet csirkemellfilé
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg dió
  • 5 szál kakukkfű
  • 2 tojás
  • liszt
  • tengeri só

A zsemlemorzsát összekeverjük a kakukkfű lecsipkedett leveleivel és a durvára tört dióval. A hússzeleteket besózzuk, majd a lisztbe, a felvert tojásba és legvégül a zsemlemorzsás keverékbe forgatjuk. Forró, sütőpapírral bélelt, 200 fokos sütőben (zsiradék hozzáadása nélkül) 15–20 perc alatt megsütjük. Vajas-petrezselymes újkrumplit vagy burgonyapürét kínálunk hozzá.

Almás–körtés crumble

Hozzávalók:

  • 2 körte
  • 1 alma
  • 2 ek. citromlé
  • 1,5 ek. porcukor
  • 2 löttyintésnyi narancslikőr (elhagyható)
  • 50 g liszt
  • 40 g hideg vaj
  • 40 g zabpehely
  • 30 g mandulaforgács
  • 40 g cukor

1. A körtéket és az almát meghámozzuk, felkockázzuk és egy kb. 18-20 cm átmérőjű sütőformába tesszük. Meglocsoljuk citromlével és meghintjük a porcukorral (plusz a likőrrel, ha van).
2. A hideg vajat felkockázzuk, a liszttel és cukorral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a zabpelyhet és a mandulaforgácsot, és kicsit még összegyúrjuk. A gyümölcsök tetejére szórjuk, hogy mindet beterítse.
3. 190 fokra előmelegítjük a sütőt, és kb. 30 percig sütjük (míg a teteje pirulni kezd).

Farfalle citromos–petrezselymes vöröslencse-szósszal

Hozzávalók:

  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 3 dl tejszín
  • 2 ek. olívaolaj
  • 15 dkg vörös lencse
  • 1 citrom leve
  • 1 csokor újhagyma
  • 40 dkg farfalle
  • pár csipet só

A vörös lencsét megfőzzük annyi vízben, hogy elfedje. A hagymát megmossuk, apróra vágjuk, majd az olajon megfonnyasztjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a vörös lencsét, sózzuk, borsozzuk, és apróra vágott petrezselymet adunk hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top