Gasztro

Hétvégi menü, amellyel csodásan indulhat a szeptember

Mivel kezd ősziesebbre fordulni az idő, ezért olyan ételeket válogattunk neked, amilyeneket nem nagyon készítettél a forró napokon. Most végre eljött az idő, hogy főzz egy különleges bablevest!

Nemcsak a reggelit, de az ebéd több variációját és a vacsorát is elhoztuk nektek ebben a szuper hétvégi menüben. Kedvetekre válogathattok a jobbnál jobb fogások közül, de ami a legfontosabb, hogy ezeket az is elkészítheti, aki egyébként nem egy konyhatündér. A tápláló leves és a főétel után persze édességről is gondoskodtunk, és szinte biztos, hogy osztatlan sikert arat majd. 

Diós-gyümölcsös zabkása

Hozzávalók 2 adaghoz:

(1 bögre = 2 dl)

  • 1,5 bögre zabpehely
  • 2/3 bögre mandulatej
  • ½ bögre víz
  • 1 bögre erdei gyümölcs
  • 4-5 szem dió

Extra feltétként tehetünk még rá:

  • reszelt mandulát
  • banánt felkarikázva
  • bármilyen gyümölcsöt

Öntsük a zabpelyhet, a mandulatejet és a vizet egy lábasba, és melegítsük. Fakanállal vagy kézi habverővel addig keverjük a masszát, ameddig kicsit össze nem sűrűsödik és „rottyan” egyet. A kész kását tegyük két kisebb tálba, és tegyük rá az erdei gyümölcsöket, a diót és a tetszőleges extra feltéteket.

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

Tésztás bableves 

Hozzávalók:

  • 30 dkg szárazbab (beáztatva)
  • 15 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ek. sűrített paradicsom (konzerv)
  • 2 ek. szárított zsályalevél
  • 1 tojás
  • 10 dkg durumliszt
  • só, bors, olívaolaj

Olívaolajon megpároljuk a hagymát és a felkockázott szalonnát. Hozzáadjuk az előző éjszaka beáztatott babot, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi a babot. Beletesszük a megpucolt répákat, 1 evőkanál zsályalevelet. Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a bab megpuhul (kb. 2 óra). Közben a lisztből, a tojásból és egy csipet sóból tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, majd széles metéltnek felcsíkozzuk. Mikor már puha a bab, kivesszük a répákat a levesből, a paradicsomot a leveshez adjuk (hogy ne legyen lilás színe), beletesszük a maradék zsályalevelet, a felaprított fokhagymát, 3-4 percig forraljuk, majd 1-2 perc alatt belefőzzük a tésztát, és tálaljuk.

Ami nálunk a rakott krumpli, az a spanyoloknál a tortilla. Most megmutatjuk, hogyan készítheted el a legegyszerűbben, vegetáriánus változatban.

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

Spanyol tortilla

Hozzávalók (6-8 adaghoz):

  • 6 közepes burgonya
  • 1 hagyma
  • 2 és fél ek. olívaolaj
  • 1 tk. fokhagymapor
  • 1 tk. só
  • 1/4 tk. bors
  • 12 nagy tojás
  • 1 csésze tejföl
  • 1 csésze tej
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. apróra vágott snidling

Elkészítés:

A sütőt 190 fokra melegítsd elő. Vékonyan kend meg olajjal a tepsit, amiben sütni fogod a tortillát.
A vékonyra szeletelt krumplit, a hagymát, az olajat, a fokhagymaport, a só felét és a borsot egy nagy tálban keverd össze. Helyezd a tepsibe, és süsd puhára kb. 20 perc alatt.

Verd fel a tojásokat, keverd hozzájuk a tejfölt, a tejet, a fokhagymát és a maradék sót. Öntsd a krumplira, majd az egészet tedd vissza a sütőbe 35 percre. Tálald snidlinggel vagy petrezselyemmel. Forrás: thekitchn

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

Ha a rohanó munkanapok miatt egész hétre előre kell tervezzük a heti ebédmenüt, nem könnyű kreatívnak maradni. A spanyolviaszt a következő recept sem találja fel, hiszen alapvetően csirkéből és zöldségekből áll. Ám a pesto és a tökéletes ízpárosítások miatt mégis felüdülést nyújt majd ez az egyszerű, egészséges és finom ebéd.

Pestós csirke zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 4 csirkecomb, kicsontozva, megpucolva
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 csésze koktélparadicsom felekbe vágva
  • 450 g zöldbabfél
  • csésze bazsalikomos pesto

Elkészítés:

Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, és süsd ki rajta a csirkecombokat. Sózd, borsozd ízlés szerint. Ha megsültek, tedd félre és szeleteld fel őket.
A serpenyőt hagyd a tűzön, és dobd bele a zöldbabot. Ha megfőtt, keverd hozzá a csirkecsíkokat, a paradicsomot és a pestót. 
Fogyaszd el egyből, vagy csomagold el, és tartsd hűtőben akár 4 napig.

Forrás: Tasty

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

A szőlőt általában desszertekhez szoktuk használni, pedig igen klassz, friss salátákat is lehet vele készíteni.

Friss saláta szőlővel

Hozzávalók:

  • ½ kg méretes piros szőlő
  • 1 tisztes jégsaláta vagy 1 zacskónyi vegyes salátalevél
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 20 dkg feta
  • 2 kk. bazsalikom

A salátát apróra tépkedem, a szőlőt megmosom, a szemeket egyenként félbevágom. Elkeverem a salátával. A fetát kockacukornyi darabokra vágom, és rászórom a salátára. Olívaolajjal locsolom, bazsalikommal ízesítem. Elvileg hozzá lehet adni egy kevés sót is, de igazság szerint a feta van annyira sós, hogy kellemesen megadja a saláta karakterét. Jó köret natúr húsok mellé.

Fotó: Thinkstock

Fotó: Thinkstock

Triplán narancsos csokis pite

Hozzávalók (24 cm-es piteformához):

A tésztához:

  • 200 g finomliszt
  • 100 g hideg, kockákra vágott vaj
  • 60 g porcukor
  • 2 közepes méretű tojássárgája
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • csipet só

A narancsos-csokoládés krémhez:

  • 300 ml habtejszín
  • 100 g tejcsokoládé
  • 150 g étcsokoládé
  • 1 narancs reszelt héja
  • 50 g kandírozott narancshéj
  • nagy csipet só
  • 5-6 ek. narancslekvár a pite aljára

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a vaníliamagokkal és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra, kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 20-25 perc alatt készre sütjük. A tésztakosarat hagyjuk teljesen kihűlni.

Miközben sül a tészta, a tölteléket is elkészítjük. A habtejszínt forráspontig hevítjük, majd a tűzhelyről levéve belekeverjük a feldarabolt csokoládét, a narancs reszelt héját, a kandírozott narancsot és a nagy csipet sót. Hűlni hagyjuk. A kihűlt tésztakosarat megkenjük vékonyan narancslekvárral, majd ráöntjük a csokoládés-tejszínes krémet.

Szobahőmérsékleten teljesen kihűtjük, majd hűtőbe tesszük néhány órára vagy egész éjszakára, hogy teljesen megszilárduljon.

Fotó: Thinkstock

Fotó: Thinkstock

Csirkés tortillatekercs

Hozzávalók:

  • 4 nagy tortillalap
  • 40 dkg csirkemell
  • 2 dl joghurt
  • fél jégsaláta
  • 2 lila hagyma
  • 2 paradicsom
  • római kömény
  • currypor
  • 1 citrom
  • 1 csokor petrezselyem
  • olívaolaj

A húst csíkokra vágjuk, fűszerezzük római köménnyel, sózzuk és olajjal átforgatjuk. A joghurtot összekeverjük római köménnyel, curryvel, sóval, a citrom levével és a finomra vágott petrezselyemmel. A zöldségeket csíkokra vágjuk. Miután mindennel előkészültünk, a húst forró serpenyőben megpirítjuk. A tortillatekercset serpenyőben vagy csipesszel tartva, a nyílt láng felett átforrósítjuk. A közepébe tesszük a csíkokra vágott lila hagymát, paradicsomot, valamint a megpirított húst.

 

Meglocsoljuk a fűszeres joghurttal, két végét behajtjuk, majd szorosan feltekerjük, és már fogyasztható is.

Fotó: Thinkstock

Fotó: Thinkstock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top