Gasztro

Ehető vonalkóddal a húshamisítás ellen

Egyedülálló nyomon követési rendszer kidolgozásába fogtak ausztrál kutatók, akik ehető vonalkóddal látnák el a húsipari termékeket. A technológiától azt várják, hogy visszaszorítja majd az iparágban egyre inkább terjedő csalásokat.

Megelégelték az ausztrál hústermelők, hogy Kínában már az ausztrál marhahúst is hamisítják, így egyedi nyomon követési rendszer kidolgozásába fogtak. Rendszerük egy láthatatlan és ehető vonalkódra épül, amelyet a húsfeldolgozás helyén permeteznek a termékre. A tervek szerint a jelölés egy egyszerű mobiltelefonnal is olvasható lesz, így a vásárlók már a boltban tisztában lehetnek azzal, honnan is származik a hús.

Illusztrációs marhahús vonalkóddal – Fotó: pixabay/NLCafe

A vágóhidakon ehető szilícium-dioxiddal permeteznék be a húsokat, ami egyedülálló „ujjlenyomatot” hagy a hús felületén. Ezt egy úgynevezett „hiperspektrális” pisztoly segítségével lehet majd leolvasni és azonosítani. A leolvasó a hús felületén lévő mikrorészecskékről visszaverődő fényből olvassa ki az információkat annak egyedi hullámhosszának köszönhetően. Az egyedi hullámhossz alkalmas arra, hogy beazonosítható legyen belőle a hús származásának helye.

Az ausztrál kutatók azon dolgoznak, hogy később majd egy sima mobillal is leolvashatók legyenek ezek az információk. A kutatás már előrehaladott állapotban tart, tervek szerint az év végén már használható is lesz.

Először persze nem egyből a hússal kezdik a tesztelést, hanem borral és tejjel, mert az emberi fogyasztásra vonatkozó hatósági engedélyezés még folyamatban van.

Egyes becslések szerint Kínában az ausztrál márkajelzéssel ellátott marhahúsoknak mindössze 50 százaléka származik Ausztráliából.

Farmers Weekly

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top