Gasztro

Országos felmérés készül arról, mennyire esznek egészségesen a magyarok

Újra felmérik a felnőtt lakosság tápláltsági állapotát. A szeptember eleje és december közepe között zajló országos felmérésben 149 településen több ezer felnőttet keresnek majd fel a kérdezőbiztosok.

Az országosan reprezentatív adatok alapján készülő elemzés többek között az elhízás gyakoriságáról, a táplálkozási szokásokról, a tápanyagbevitelről, az egészségi állapotot meghatározó tényezőkről nyújt majd valós képet. A felmérés lehetőséget kínál arra is, hogy más, a népegészségügyi akciótervek előkészítéséhez szükséges információk is elérhetővé váljanak a szakemberek számára – áll az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közleményében.

Fotó: Flickr / Shutter Ferret

Mint írták, a felmérés nélkülözhetetlen bizonyos népegészségügyi programok kidolgozásához, és reális képet ad majd a lakosság táplálkozási szokásairól, tápláltsági állapotáról. Eddig 2009-ben és 2014-ben zajlott hasonló felmérés Magyarországon, az azonos módszertannal végzett vizsgálat eredményeivel való összevetés lehetővé teszi az időbeli változások kimutatását. A mostani kutatás azonban egy, a korábbinál bővebb, a népegészségügyi intézkedések megalapozott előkészítését szolgáló modult is tartalmaz majd: a gyógyszermellékhatásokkal kapcsolatos ismeretekre, az étrend-kiegészítők fogyasztására és a dohányzással kapcsolatos szokásokra is rákérdeznek majd.

Az OGYÉI levélben értesítette a felmérés céljáról a kijelölt települések jegyzőit, polgármestereit és a hatóságokat. A részvétel nem kötelező, mindenki eldöntheti, hogy részt vesz-e a vizsgálatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top