Gasztro

Készíts ínycsiklandozó fügelekvárt

A füge mediterrán gyümölcs, de déli lejtőkön, szélvédett falak, kerítések mellett hazánkban is megterem. Kompótnak, dzsemnek és különleges fűszerezéssel, egy szelet kaláccsal is nagyon finom.

Még szeptemberben sincs késő a befőzéshez, a fügelekvár elkészítése nem ördöngösség, mutatjuk, hogy csináld!
 fuge, lekvar
Hozzávalók:

  • 5 kg füge
  • 1,5 kg kristálycukor 

A fügéket egyesével alaposan mosd meg, a szárukat vágd le. A megszárított gyümölcsöket először félbe, megint félbe, s a negyedeket is félbe vágjuk. 
A felvágott fügét a lekvárfőzésre használt edénybe tesszük, ráöntjük a tetejére a cukrot, letakarjuk és éjszakára állni hagyjuk.
Másnap közepesnél kicsit mérsékeltebb lángon, 3-4 órán keresztül főzd. Ha túl sok a leve, merj le belőle, majd a tűzről lehúzva botmixerrel pépesítsd a fügedarabokat.
Tedd vissza a tűzhelyre, várd meg, míg egyet-kettőt rottyan. A kész lekvárt merd sterilizált üvegekbe, befőttes fóliát feszíts a tetejük alá, csavard rá a fedőt, és mehetnek is a száraz dunsztba egy-másfél napra, vagy amíg ki nem hűlnek.

Még több hasznos tipp, DIY ötlet és praktikus megoldások a Praktika.hu oldalán!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top