Gasztro

Hétvégi menü, ha igazán eredeti ízekre vágysz

Ha ezen a hétvégén nem akarsz bográcsolni vagy grillezni, akkor menj be a konyhába, és főzd meg azokat a fogásokat, amelyeket mi ajánlunk. Ennyi finomság közül biztosan tudsz választani.

Ebben a hétvégi menüben megtalálhatod a laktató gofrit, amiért a gyerekek biztosan cuppanós puszit nyomnak az arcodra, mert nemcsak nagyon finom, de jól is néz ki. Az ebédre való fogások között akad zöldségleves, halétel és vegetáriánus finomság is. Ha pedig valami húsra vágysz, hát azt sem kell tovább keresned, és persze a desszert sem marad el, sőt még a vacsorára is gondoltunk.

Klasszikus gofri házilag

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 40 dkg búzaliszt
  • 1 citrom reszelt héja

A tojásokat kikeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tejet és a reszelt citromhéjat, és összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, és csomómentesre keverjük. Gofrisütőben kisütjük. Friss tejszínhabbal és gyümölcsökkel megpakolva tálaljuk.

Tejfölös-bazsalikomos zöldségleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 15 dkg sárgarépa
  •  2-3 szál szárzeller 
  •  2 ek. extra szűz olívaolaj 
  • 20 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott) 
  •  10 dkg cukkini 
  •  1 nagy gerezd fokhagyma 
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor bazsalikom
  •  só 
  • frissen őrölt bors 
  • 10 dkg fehér bab (konzerv)
  • 5 dkg kelkáposzta 
  •  3 dl tejföl 
  • negyed citrom leve

A megtisztított, felkarikázott répát és szárzellert dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a zöldborsót és a kockázott cukkinit, az aprított fokhagymát. Öntsük fel 8 dl vízzel, adjuk hozzá a tisztított, félbevágott vöröshagymát, a bazsalikom felét (aprítva), sózzuk, borsozzuk, majd takarékon forralva főzzük puhára a zöldségeket. Amikor a répa megpuhult, adjuk hozzá a lecsöpögtetett babot és a feldarabolt kelkáposztát. Főzzük 5 percet, majd keverjük el a levesben a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével tegyük pikánsabbá, és szórjuk bele a maradék bazsalikomot.

hétvégi menü, tejfölös zöldségleves, nyár

Fotó: Vrábel Krisztina

Fish and chips

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • olaj bőségesen
  • bors
  • 1 csomag sütőpor
  • 500 g fagyasztott sült burgonya
  • 2 doboz (1 liter) sör
  • 300 g tőkehalfilé (lehet fagyasztott is)

Kell egy akkora edény, hogy a halakat egyszerre tudjuk sütni. Ebbe öntsük bele az olajat, és melegítsük fel kb. 190 fokra. Akkor jó, ha egy kis panírszószt beledobva az fent marad a felszínen, és sülni kezd.

A lisztet és a sütőport összekeverjük. Felbontjuk a két sört, és az egyiket rögtön megisszuk. A másiknak a felét hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Egy habverővel, vagy ami egyszerűbb, egy elektromos habverővel palacsintatészta sűrűségű masszát keverünk belőle. Ha nagyon sűrű, akkor a sörrel lazíthatjuk, ha túl laza, akkor pedig liszttel sűríthetjük. A halakat töröljük szárazra papírtörlővel, szórjuk meg egy kis liszttel (ez segít abban, hogy tényleg szárazak legyenek), hintsük meg sóval-borssal mindkét oldalukat. Mártsuk a halakat a masszába, majd óvatosan engedjük bele őket a forró olajba. 10 perc után a bunda szépen megbarnul, ekkor kiszedhetjük. Tartsuk melegen (60 fokos sütő), és ugyanabban az olajban süssük ki a krumplit. Ha stílusosak akarunk lenni, akkor újságpapírból tölcsért csinálunk, félig megpakoljuk krumplival, és a tetejére rárakunk egy halat.

hétvégi menü, fish and chips, nyár

Karfiolcurry

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej karfiol (kb. 40 dkg)
  • 1 póréhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 cm gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 marék mandula (vagy napraforgómag, mehet vegyesen is)
  • 3 ek. mogyoró- vagy szezámolaj
  • 2 tk. curry
  • 1/2 tk. őrölt római kömény
  • 1/2 tk. őrölt koriander
  • 40 dkg natúr joghurt (sűrű)
  • 1 lime
  • friss koriander

A karfiolt megmossuk, és kisebb rózsákra szedjük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, majd hosszában félbevágjuk, vékonyan felkarikázzuk. A gyömbért megtisztítjuk, vékony csíkokra szeleteljük. A mandulát száraz serpenyőben megillatosítjuk és durvára vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, késsel megroppantjuk, és finomra vágjuk. A wokot vagy serpenyőt előmelegítjük, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a pórét és a sárgarépát, és egy percig pirítjuk, sütjük őket. A curryt, római köményt, koriandert is beleszórjuk, majd hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, beletesszük a karfiolt, és felöntjük 2 dl vízzel. Lefedve főzzük, majd a végén hozzáadjuk a joghurtot. Sózzuk, lime facsart levével, friss korianderrel ízesítjük.

hétvégi menü, karfiolcurry

Fotó: Nagy Tünde

Bolognai csőben sütve

Hozzávalók:

  • 80 dkg paradicsomkonzerv
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg darált marhahús
  • 10 dkg parmezán
  • 1 tk. oregánó
  • 1 tk. bazsalikom
  • 5 ek. tejszín
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 5 ek. olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 40 dkg spagettitészta

A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a darált húst, és kifehérítjük. Hozzákeverjük az apróra vágott fokhagymát, felöntjük a paradicsomkonzervvel, hozzáadjuk a fűszereket, és 20 percig főzzük. A spagettit kifőzzük, majd összekeverjük a szósszal. Hozzáadunk 5 ek. tejszínt, kerámiatálba simítjuk. Végül a tetejére reszeljük a parmezánt, és 180 fokon pirosra sütjük.

hétvégi menü, nyár, bolognai csőben sütve

Fotó: Nagy Tünde

Gluténmentes kókuszos parfétorták

Hozzávalók (1 bögre = 2,5 dl):

  • 1 és 1/3 bögre mandulaliszt
  • 2 bögre kókusztej
  • 2 bögre víz
  • 1 és 1/3 bögre kókuszcukor vagy nyírfacukor
  • 2 bögre kókuszreszelék
  • 1 tábla legalább 70 százalék kakaótartalmú étcsokoládé

A tésztához a mandulalisztet töltsd keverőtálba. Adj hozzá 1-1 bögre kókusztejet és vizet, és az 1/3 bögre cukrot. A 12 darabos muffinsütő mélyedéseit kókuszolajjal vékonyan kend ki. Oszd el egyenletesen a masszát, és 180 fokra melegített sütőben 15 percig süsd. Ha elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.

A krémhez robotgéppel keverd sűrűre a maradék kókusztejet a cukorral. Lassan és továbbra is folyamatos keverés mellett add hozzá a vizet is, végül a kókuszreszeléket. Tedd hűtőbe legalább egy órára.

A kihűlt tésztán oszd el egyenletesen a kókuszkrémet, majd a vízgőz felett felolvasztott és már nem forró csokoládéval valamennyi süteményt locsold meg. Fóliával óvatosan lefedve, sütőtálastul told a hűtőbe, és tálalás előtt legalább 2-3 órán át hűtsd. Óvatosan emeld ki a tortákat a mélyedésekből.

hétvégi menü, parfé, gluténmentes, desszert

Brokkolis–csirkés köles

Hozzávalók:

  • 1 szál újhagyma
  • 1 kápia paprika
  • 1 kk. citrom leve
  • 10-15 dkg brokkoli
  • 20 dkg csirkemell
  • 4,5 dl víz
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg köles

hétvégi menü, brokkolis csirkés köles, nyár

Egy lábosban olajat hevítek, és megfonnyasztom rajta a hagymát. Közben finoman sózom. Hozzákeverem a kölest, és 1-2 percig együtt pirítom őket. Felöntöm a háromszoros mennyiségű vízzel, és takaréklángon 15-16 perc alatt készre főzöm. Közben egy serpenyőben olajat hevítek. Közepes lángon elkezdem pirítani a csirkemellet, sózom, borsozom. 3-4 perccel később ráborítom a brokkolit, és további 5-6 percig pirítom őket. Pár csepp citromlével meglocsolom. Ha elkészült, összeforgatom a kölessel, a paprikával és a petrezselyemzölddel. Sózom, ízlés szerint citromlével ízesítem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top