nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
A fákon maradhat a magyar alma

A fákon maradhat a magyar alma

Olyan alacsony felvásárlási árat ajánlott a legnagyobb léalma-felvásárló, hogy egyszerűen nem éri meg leszedni a gyümölcsöt.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Elfogadhatatlanul alacsony, kilónkénti 13 forintos felvásárlási árat tett közzé a léalma legnagyobb felvásárlója, az Austria Juice.

Az alacsony összegen meglepődtek az almatermelők és a szakmai szervezet is, ugyanis a termelési költségek 25-30 forintos árat indokolnak. A kínált felvásárlási ár viszont jóval az önköltségi ár alatt van – írja a Hvg.hu.

Ilyen árak mellett értelemszerűen már önmagában a betakarítás végrehajtása is gazdaságtalan, így a termelő számára más racionális megoldás nem marad, mint a fákon hagyni a termést

– írja közleményében a FruitVeB és az ÉKASZ (Alma Terméktanács).

A kilónkénti 13 forint nagyjából a betakarítás, a rakodás és az üzembe szállítás költségeit fedezné, minden egyéb tevékenység veszteséget jelent a termelőnél.

A gazdák a Facebookon szerveztek tüntetést az Austria Juice anarcsi üzeme elé, ahol több mint 150 termelő vonult fel. Az volt a céljuk, hogy minimum 25 forintos felvásárlási árat harcoljanak ki.

Megosztás Facebookon