Gasztro

A fákon maradhat a magyar alma

Olyan alacsony felvásárlási árat ajánlott a legnagyobb léalma-felvásárló, hogy egyszerűen nem éri meg leszedni a gyümölcsöt.

Elfogadhatatlanul alacsony, kilónkénti 13 forintos felvásárlási árat tett közzé a léalma legnagyobb felvásárlója, az Austria Juice.

Az alacsony összegen meglepődtek az almatermelők és a szakmai szervezet is, ugyanis a termelési költségek 25-30 forintos árat indokolnak. A kínált felvásárlási ár viszont jóval az önköltségi ár alatt van – írja a Hvg.hu.

Ilyen árak mellett értelemszerűen már önmagában a betakarítás végrehajtása is gazdaságtalan, így a termelő számára más racionális megoldás nem marad, mint a fákon hagyni a termést

– írja közleményében a FruitVeB és az ÉKASZ (Alma Terméktanács).

A kilónkénti 13 forint nagyjából a betakarítás, a rakodás és az üzembe szállítás költségeit fedezné, minden egyéb tevékenység veszteséget jelent a termelőnél.

A gazdák a Facebookon szerveztek tüntetést az Austria Juice anarcsi üzeme elé, ahol több mint 150 termelő vonult fel. Az volt a céljuk, hogy minimum 25 forintos felvásárlási árat harcoljanak ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top