Gasztro

Hétvégi menü, mert enni a forróságban is jó

Sok-sok folyadékot, rengeteg friss gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani a nyári hőségben. Ezért igyekeztünk a hétvégi menüt is e szerint összeállítani. Ha vendéget vársz, vagy egyszerűen csak kedved szottyant főzni, akkor ne habozz, válogass kedvedre!

Nyáron igyekszünk egy kicsivel több zöldséget és gyümölcsöt enni, egyrészt mert ilyenkor mindig van valamilyen finomságnak szezonja, másrészt pedig azért, mert a melegben az ember ritkábban vágyik valamilyen kiadós, laktató pörköltre. Viszont főtt ételt érdemes naponta egyszer legalább enni, úgyhogy a főzést nem nagyon lehet megúszni, még a melegben sem. Ebben a hétvégi menüben nem csalódsz, próbáld ki bátran!

Málnás-fahéjas kása

Hozzávalók:

  • 1 bögre zabpehely (2 dl-es bögre)
  • 3,5 dl kókusztej (vagy tej)
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. joghurt

A tetejére:

  • málna
  • alma/barack
  • őrölt fahéj
  • pisztácia/kesudió/mandula/mogyoró

Egy serpenyőben olaj nélkül forrósítani kezdjük a zabpelyhet, és addig forgatjuk, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor hozzáöntjük a tejet, és pár percig kevergetjük, amíg a zabpehely tulajdonképpen megfő benne. Hozzáadjuk a cukrot. Tálalás előtt keverjük el hideg joghurttal, darabokra vágott friss gyümölccsel. Ízlés szerint mézzel is ízesíthetjük.

Gyömbéres–mentás sárgadinnyeleves kókusztejjel

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • 2 dkg gyömbér
  • 1 dl kókusztej
  • fél lime
  • 15 levél menta
  • 1,2 kg meghámozott, kimagozott sárgadinnye

A vizet és a cukrot egy lábasba tesszük, addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad a vízben. A sárgadinnyét feldaraboljuk, és egy nagyobb tálba tesszük. Ráöntjük az elkészített szirupot, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a lime levét és a héját, a mentaleveleket, végül a kókusztejet. Az egészet botmixerrel pürésítjük. Hidegre hűtve tálaljuk.

sárgadinnye, leves, hétvégi menü

Csirkehúsgolyók kápiás majonézzel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg darált csirke
  • 1 kk. őrölt csípős pirospaprika vagy csili
  • só, bors
  • 8 dkg kukoricadara
  • 1 tojás
  • 10 dkg alacsony zsírtartalmú sajt
  • olaj a hús sütéséhez
  • 2 kápia paprika
  • 15 dkg majonéz

A darált húst keverjük össze a fűszerpaprikával, kevés sóval és borssal. Adjuk hozzá a kukoricadarát és a tojást, majd reszeljük hozzá nagy lyukú reszelőn a sajtot. Dolgozzuk jól össze, hagyjuk 15 percet állni, majd formáljunk belőle kis gombócokat, és kevés olajon kb. 6-8 perc alatt süssük készre. A megmosott kápia paprikákat kevés olajon süssük minden oldalukon 2-3 percig. Szedjük ki egy tálra őket, és 2 percre takarjuk le fóliával, hogy felpuhuljon a párától a bőrük. (Ezután könnyen tudjuk majd meghámozni őket.) Szedjük ki a szárát és a magházát is, majd a majonézzel együtt turmixoljuk össze a paprikahúst. Kínáljuk a csirkegolyók mellé, adhatunk mellé főtt krumplit, rizst.

csirkehús, hétvégi menü, főzés, nyár

Olasz zöldséges, krumplis tészta (pasta e patate)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 35 dkg tagliatelle (széles metélt)
  • 50 dkg krumpli
  • 25 dkg cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál szár zeller
  • 50 dkg paradicsom
  • 10 dkg szalonna
  • 1 nagy csokor bazsalikom
  • 5 dkg parmezán
  • extra szűz olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a hámozott, kis kockákra vágott krumplit, az aprított fokhagymát. Pár perc dinsztelés után öntsünk alá 1 dl vizet, esetleg húslevest, ha van. Keverve pároljuk a krumplit. Mikor elfőtt a víz alóla, adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, szárzellert, sózzuk, borsozzuk. Pároljuk ezzel is 10 percet. Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot, az aprított bazsalikomot, forraljuk össze a mártást. Lobogó sós vízben főzzük ki a tésztát. Szűrjük le, keverjük el a mártással, tálaláskor reszeljünk rá parmezánt. 

olasz tészta, nyár, hétvégi menü

Pisztáciafagyi

Hozzávalók:

  • 10 dkg héjából kibontott sós pisztácia
  • 5 dl tej
  • 5 dl tejszín
  • fél tk. vaníliaaroma vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 15 dkg cukor
  • 4 nagy tojássárgája

Daráld a pisztáciát durvára, vagy késsel vagdosd darabokra.Tűzálló edényben tedd föl melegedni a tejet és a tejszínt. Lassú tűzön forrásig hevítsd, közben fakanállal gyakran keverd meg. Amint felforrt, vedd le az edényt a tűzről, és keverd el benne a fölaprított pisztáciát és a vaníliát. Ha kihűlt a keverék, tedd egész éjszakára a mélyhűtőbe. Másnap a tojássárgákat keverd világosra a cukorral. A mélyhűtőből kivett tejszínes keverékhez óvatosan fakanállal add hozzá a tojássárgás cukrot. Nagyon lassan kezdd el ismét hevíteni a fagyit. Közben folyamatosan kevergesd, sűrűsödésig főzd. Vedd le az edényt a tűzről, hűtsd ki, majd legalább 2 órára tedd vissza a fagyasztóba. Fagylaltkészítő géppel is készítheted, akkor nincs szükség a fagyasztásra. A pisztáciafagylaltot tejszínhabbal, csokoládéreszelékkel kínálhatod, de természetesen önmagában is kitűnő.

 

fotó: thinkstock

Kókuszos-citromos joghurttorta (sütés nélkül)

Hozzávalók 6 szelethez:

  • 8 dkg kókuszreszelék (5,2 g)
  • 8 dkg őrölt mandula (16 g)
  • 12 dkg vaj
  • 5 dl 3,5%-os natúr joghurt (20 g)
  • 5 ek. cukornak megfelelő, kristályos édesítőszer (pl. nyírfacukor)
  • 1 citrom héja
  • 6 lapzselatin

A kókuszreszeléket keverjük el az őrölt mandulával, adjuk hozzá az olvasztott vajat. Gyúrjuk össze a morzsás keveréket, majd lapogassuk a 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába. Tegyük hűtőszekrénybe. A joghurtot keverjük el az édesítőszerrel és a citrom héjával. A lapzselatinokat áztassuk 2-3 percet hideg vízben, facsarjuk ki, majd 4-5 evőkanál vízzel melegítsük olvadásig. Keverjük el fokozatosan, de gyorsan a joghurttal. Öntsük a joghurtot a kókuszos alapra, tegyük 3 órára, szilárdulásig a hűtőszekrénybe.

citromtorta, hétvégi menü, nyár

Egy szelet szénhidráttartalma 6,4 g.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top