nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Hétvégi menü szuper fogásokkal

Hétvégi menü szuper fogásokkal

Sok zöldség, sok gyümölcs, némi hús, és persze a desszertet sem felejtettük el. Igazi szuper fogásokat ajánlunk erre a forró hétvégére. Ha mindet elkészíted, akkor senki sem fog éhezni, az egészen biztos.
nlc
f Ajánlom

A hétvégi menü bármelyik részét választod, nem fogsz csalódni. A nyári forróságban is sokan esznek szívesen levest, választanak egy könnyű desszertet, vagy falnak reggelire némi gyümölcsös joghurtot. Ha vendégek jönnek, vagy csak a családodat akarod lenyűgözni, légy nyugodt, ezekkel a receptekkel sikerülni fog. Elsőként egy könnyű reggelivel kezdünk, aztán pedig emeljük a tétet, egészen a vacsoráig, íme!

Gyors epres reggeli

Hozzávalók 4 kisebb adaghoz:

  • 20 dkg eper
  • 40 dkg natúr joghurt
  • 2 ek. méz
  • 10-15 dkg kukoricapehely
  • 5 dkg szeletelt mandula

Az epret lecsumázzuk, megmossuk, és feldaraboljuk. Botmixerrel turmixoljuk, majd az így kapott eperpüréből kb. 10-12 dkg-ot a mézzel elkevert natúr joghurthoz keverünk. 1,5-2 dl-es poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a reggeliket: a poharak aljába kukoricapelyhet szórunk, erre adagoljuk az epres joghurtot, majd újabb adag kukoricapehely következik, amire egy kis réteg eperpürét kanalazunk. A tetejét megszórjuk szeletelt mandulával és pár kukoricapehellyel.

Kapros-sült paprikás spárgakrémleves

Hozzávalók:

  • 1+1 ek. vaj
  • 3+1 ek. olívaolaj
  • 2 szál újhagyma, vékonyra karikázva
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 csomag fehérspárga, hámozva, karikázva, feje félretéve (a fás végeit vágjuk le)
  • 5 dl alaplé
  • 1 ek. cukor
  • 1 dl tejszín
  • 1 csokor friss kapor, aprítva, szára vékonyra karikázva
  • 1 piros kaliforniai paprika megsütve vagy 1 ek. ajvár
  • só, frissen őrölt bors, 2 cikk citrom

A paprika sütéséhez melegítsük elő a sütőt a legmagasabb fokozatra. Érdemes egyszerre többet sütni, majd a felesleget olívaolajba tenni és a hűtőben tartani. Süssük 30 percig (szénné), majd tegyük egy tálba, és takarjuk le. Hagyjuk állni 10 percig, majd folyó víz alatt hámozzuk le a héját. Tegyük egy magas falú mérőedénybe és 2 ek. olajjal pürésítsük össze.

A leveshez egy fazékban olvasszuk össze a vajat az olajjal. Dobjuk rá a hagymát, finoman sózzuk, és 2 percig kevergessük. Reszeljük rá a fokhagymát, borítsuk hozzá a felkarikázott spárgát, öntsük fel az alaplével. Cukrozzuk, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kapor szárát, majd fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük teljesen puhára. Turmixoljuk össze, majd tegyük vissza a tűzre. Öntsük hozzá a tejszínt, és főzzük további 2-3 percig. Keverjük hozzá a paprikakrémet, ízesítsük sóval, borssal, citromlével, és forraljunk rajta egyet. Egy serpenyőben olvasszuk össze a vajat az olajjal és 3-4 perc alatt pároljuk meg benne a félretett spárgafejeket. Tálaláskor keverjük a főzelékbe a friss kaprot, a vajas fejeket pedig használjuk levesbetétként. Hidegen is kitűnően fogyasztható. 2 adag lesz belőle.

Csirkés-zöldséges pite

Hozzávalók

a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 2 tojás
  • 12 dkg vaj
  • 0,5 dl víz

a töltelékhez:

  • 2 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek. olaj
  • ízlés szerint kakukkfű
  • 3 szem paradicsom
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 közepes cukkini
  • 20 dkg csirkemellfilé

A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, 2-3 perc alatt kézzel összegyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, fóliával lefedjük, 1 órára vagy a további felhasználásig hűtőbe tesszük. A felkockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockákra vágott csirkehúst, pár percig pároljuk, beletesszük a felkarikázott cukkinit, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel. 1,5 percig nagy lángon pirítjuk a keveréket, és hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot. A tojásokat felverjük, sózzuk, és hozzáreszeljük a sajtot. 26 centiméteres, vajjal kikent piteformába nyújtjuk a tésztát, a tojásos keveréket a raguhoz keverjük, és a formába szedjük. 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Márványos sajttorta

Hozzávalók egy 20 centis tortaformához:

  • 200 g darált keksz
  • 150 g olvasztott vaj

a töltelékhez:

  • 375 g krémsajt
  • 100 g sűrített tej
  • 100 g tejföl
  • 4-5 ek. porcukor
  • 1 púpos ek. liszt
  • 2 tojás
  • 100 g étcsokoládé

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A darált kekszet keverjük össze a megolvasztott vajjal. Egy kerek tortaforma alját kenjük ki kevés vajjal, és nyomkodjuk bele az olvasztott vajjal elkevert kekszet. Tegyük a meleg sütőbe 10 percre. Addig készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a krémsajtot a tejföllel, sűrített tejjel, porcukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, ehhez használjunk nyugodtan gépi habverőt. Legvégül keverjük hozzá a lisztet. A megsült tésztaalapra kanalazzuk a krémes massza kétharmadát. Az étcsokit egy kanál víz hozzáadásával olvasszuk fel, és keverjük a megmaradt krémbe. Kanállal csepegtessük a süti tetejére, kicsit forgassuk is át a kanállal, így lesz márványos. Tegyük a forró sütőbe, 15 perc után csökkentsük a lángot 170 fokra, és süssük további 35-40 percig. Zárjuk el a gázt, és hagyjuk bent pihenni 10 percre. Ekkor vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.

Házi tagliatelle krémsajtos mártással

Hozzávalók:

  • 30 dkg lisz4
  • 20 dkg (főtt) füstölt sonka
  • 5 dkg rukkola
  • 20 dkg krémsajt
  • 20 dkg zöldborsó
  • pár csepp olívaolaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 tojáspár csipet só + külön az ízesítéshez kis csokor snidling

A lisztet elkeverjük a tojásokkal és 1 teáskanál sóval. Kemény tésztává gyúrjuk, 30 percig pihentetjük, tésztagéppel lapokká nyújtjuk, majd szélesmetélt-fejjel felcsíkozzuk. Tésztagép nélkül: lisztezett felületen sodrófával egészen vékonyra kinyújtjuk a tésztát (több részletben könnyebb), és késsel a kívánt vastagságúra csíkozzuk. A kockákra vágott sonkát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldborsót és az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, néhány perc alatt puhára pároljuk a borsót. Elkeverjük benne a krémsajtot, ha szükséges, újra sózzuk, borsozzuk, elkeverjük benne az aprított snidlinget. A tésztát lobogó, sós vízben kb. 2-3 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, elkeverjük a krémsajtos feltéttel. Tálaláskor rukkolát szórunk a tésztára.

Empanada

Hozzávalók:

  • 1 ek. olívaolaj
  • fél vöröshagyma, finomra vágva
  • 1 finomra vagdosott, kimagozott jalapeno paprika
  • 2 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • 3 újhagyma, vékonyra szeletelve
  • Só és frissen őrölt fekete bors
  • másfél bögre főtt csirkemell, apróra vágva
  • 1 bögre reszelt cheddar sajt
  • 120 g felkockázott krémsajt
  • 1 öntetnyi csípős szósz
  • 1 tojás
  • liszt, a nyújtáshoz
  • 425 g fagyasztott kész omlós tészta
  • 1 ek. csilipor

A csili-zöldcitrom mártogatós szószhoz:

  • 1 bögre görög joghurt
  • 1 ek. (chipotle) csilikrém
  • 1 zöld citrom leve és reszelt héja

A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Egy tepsit vagy sütőlapot sütő spray-vel előkészítünk (vagy kivajazunk). Egy nagy serpenyőbe öntjük az olajt, majd közepes tűzön melegítjük. Amikor az olaj felforrósodott, beledobjuk a hagymát, a jalapenót, a fokhagymát és az újhagymát, majd addig főzzük, míg megpuhul, azaz kb. 3 percig. Sóval és borssal ízesítjük. Egy nagy előkészítő edényben összekeverjük a csirkehúst, a sajtot, a krémsajtot, a hagymakeveréket és a csípős szószt. Egy kisebb előkészítő edényben felverjük a tojást. Félretesszük.

A munkafelületre lisztet szórunk a nyújtáshoz. A tésztából 33 centiméteres vékony köröket nyújtunk, amelyekből aztán tésztavágóval egyenként 8 db, 10 centiméteres kört vágunk ki. A maradékot összegyúrhatjuk, és újból kinyújthatjuk. Mindegyik kör közepére egy púpozott evőkanálnyi csirkekeveréket kanalazunk. A széleket a felvert tojással megkenjük, és a kört félbehajtjuk. Az empanada tetejét kézzel finoman megnyomkodjuk, hogy a levegő teljesen eltávozzon belőle. A széleket egy villa fokával lezárjuk és a tetejét tojással megkenjük, végül a tetejére csiliport szórunk. Körülbelül 20 percig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz.

Az empanadákat a csili-zöldcitrom szósszal szolgáljuk fel, ehhez a joghurtot, a csilikrémet, a zöld citrom levét és lereszelt héját egy előkészítő edényben összekeverjük.

Megosztás Facebookon