Gasztro

Készíts BBQ-sertésvállat, ha valami igazán kiadósra vágysz!

Nem lesz mindig hőség, lassan lehet megint sütni.

Érthető, hogy a legnagyobb melegben nincs kedve az embernek a konyhában sütögetni. De a forró napok sem tartanak örökké, egy hűvösebb estére kifejezetten ajánljuk ezt a mennyei BBQ-sertésvállnyársat.

Hozzávalók (12 adag)

3,1 kg csontozatlan sertésváll
35-40 g barna cukor
36 g kóser só
13,5 g őrölt paprika
4 g mustárpor
2,5 g őrölt kömény
9-10 g fokhagymapor
8 g csilipor
3,5 g őrölt koriander
2,5 g vöröshagymapor 
2,30 g fekete bors
2 g Cayenne-bors
1 burgonya, hosszában félbevágva
12 hamburger zsemle

Barbecue-szósz

360 g ketchup
55 g barna cukor
65 g melasz
34 g Worcestershire-mártás
30 g almaecet
9-10 g fokhagymapor
6-7 g paprikapor
5 g dijoni mustár
1 g Cayenne-bors

2 fanyárs

Melegítsd elő a sütőt 150 °C-ra. A sütésnél majd a sütőben legalacsonyabban található rácsra tedd a húst.
Helyezd a sertésvállat egy vágódeszkára, és vágd fel 5 cm vastag szeletekre. Egy kis tálban keverd össze a barna cukrot, a sót, a paprikát, a mustárport, a köményt, a fokhagymát, a csiliport, a koriandert, a hagymaport, a fekete borsot és a Cayenne-t, majd az egészet szórd a húsra egyenletesen. Egy sütőlapra helyezd rá az egyik sütőben található rácsot, fújd le főzőspray-vel, majd tedd rá a burgonyákat fejjel lefelé. Szúrd át őket egy-egy nyárssal, majd mehetnek is rájuk a hússzeletek. Ha ez kész, fóliával takard le az egészet, és 4 órán keresztül süsd.

Közben egy kis edényben, közepes lángon keverd össze az olajat, a darált hagymát, a fokhagymát és a maradék fűszerkeveréket, és addig főzd, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. 
Végül készítsd el a barbecue-mártást. Közepes lángon, egy szintén közepes méretű edényben, habverővel keverd össze a ketchupot, a barna cukrot, a melaszt, a Worcestershire-mártást, az almaecetet, a fokhagymaport, a paprikát, a dijoni mustárt és a Cayenne-t. Miután felforrt, tedd félre kihűlni.

Ha megsült a hús, öntsd rá a grillmártást, és oszlasd el egyenletesen. Ezután tedd vissza a sütőbe további 30 percre. Ha kész, ízlés szerint különböző savanyúságokkal tálald.

Tasty

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top