Gasztro

Durván megdrágul a pálinka

Akár ezer forinttal is többe kerülhet jövőre egy félliteres üveg, ráadásul a remélt plusz adóbevételek helyett akár kiesést is okozhat a változás.

A pálinka 2019-től a 20 százalékkal megemelt népegészségügyi termékadó hatálya kerül, ami miatt jelentősen emelkedhet az ára.

Egy üveg 40-45 fok fölötti pálinka után 550 forintot kell majd befizetni az eddigi adón felül. Ám ehhez még hozzáadódik az áfa és a jövedéki adó is – mondta az Inforádiónak a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Mihályi László szerint egy félliteres, 4000 forintos nagykereskedelmi árú pálinka ára 4700 forint lesz. A kiskereskedelmi ár pedig minimum 1000 forinttal lesz magasabb.

A változás hatására komoly, 50 százalékos visszaesésre számítanak az ágazatban. A gyümölcs ugyanis drága – bár ez idén kevésbé igaz –, és a termelők nem mernek majd vásárolni, ha nem tudják eladni a terméküket.

Ha pedig kevesebb gyümölcs és pálinka fogy majd, akkor a remélt plusz adóbevételek helyett a becslések szerint akár 5 milliárd forint kiesés is lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top