nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Hétvégi menü forró és fülledt napokra

Hétvégi menü forró és fülledt napokra

A Fűszer és Lélek blog receptjei azokra a hétvégékre, amikor nem szívesen áll az ember órákat a konyhában.
NLCafé
f Ajánlom

Harminc fok felett is kell enni, de ilyenkor igyekszünk minél kevesebbet a konyhában állni, és az se baj, ha nem minden étel forró és csípős. Ezen a héten olyan menüt válogattunk össze, aminek elkészítése még az elviselhetőség határán mozog a legnagyobb hőségben is. Elkészíteni mégis érdemes, mert garantáljuk, hogy a végeredménynek az egész család örülni fog!

Csirkés-avokádós reggeli

Reggelire nem csak hogy nem kell bekapcsolni a sütőt, de előre el is készíthető fogást ajánlunk, így lehet sokáig aludni. Aki először felébred, az terít!

Hozzávalók a kenyértalphoz:

  • kb. 1,5 nagy zsemlének megfelelő sokmagos kenyérdarab
  • 2 nagy marék mazsola
  • 2 ek. méz
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 kk. reszelt lime-héj
  • pár csepp lime

Hozzávalók a krémsajtos csirkéhez:

  • kb. 1 csészényi maradék főtt vagy sült csirke
  • 1 doboz natúr krémsajt
  • 1 ek. currypaszta vagy currypor
  • 1 ek. előre megpirított mák
  • 1 avokádó felkockázva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pár csepp lime
  • pár csepp olívaolaj

Az alsó réteg hozzávalóit késes robotgépbe teszem, és felaprítom. Ha megmarkolom, és összetapad, akkor jó. Kisméretű formázógyűrűt vagy pogácsaszaggatót kiolajozok, majd egy tányérba nyomkodom a kenyeret a segítségével. A csirkehúst apró kockákra vágom, ha szükséges, majd elkeverem a többi hozzávalóval. Mehet bele újhagyma is, ha van otthon. Ez lesz a következő réteg, amit a kenyérre nyomkodok. Az avokádót felkockázom, meglocsolom lime-mal, olívaolajjal, és a csirkére halmozom. Meghintem mákkal. Természetesen szinte minden mindennel cserélhető: a mazsola datolyával vagy aszalt fügével, a csirke sonkával, az avokádó mangóval vagy érett körtével, vagy ami épp eszetekbe jut, és mentendő a kidobástól.

Hétvégi reggeli (Fotó: Fűszer és Lélek blog)

Fűszeres pulykakosárka

Itt már lesz egy rövid sütés, de még abszolút a túlélhető kategória. Érdemes rögtön duplázni a mennyiséget, akkor jut tízóraira is, és másnap vacsorára is belőle. Egy klassz zöldsalátával akár vendégeket is hívhatunk rá!

Hozzávalók:

  • 2 csomag félkész leveles tészta
  • 50 dkg darált pulykacomb
  • 2 nagy fej hagyma
  • 4 ek. étolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 narancs reszelt héja
  • ½ narancs leve
  • 3 ek. sűrített paradicsom
  • 1 kk csípős csilikrém
  • só, bors, koriandermag ízlés szerint
  • 2 marék aszalt vörösáfonya

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A hagymát félkarikára szeleteljük, és az olajon megdinszteljük. Rádobjuk a húst és az összes többi hozzávalót. Addig pirítjuk kevergetve, amíg a leve el nem fő. A leveles vajas tésztát 12 vagy 24 részre vágjuk attól függően, hogy hagyományos muffinformánk van, vagy a mini változattal dolgozunk. A formákat vékonyan kiolajozzuk, majd beletesszük a tésztát, amit megtöltünk a hússal. Kb. 20 perc alatt sütjük szép pirosra.

Fűszeres pulykakosárka (Fotó: Fűszer és Lélek blog)

Jéghideg sárgabarack-krémleves

Készülhet őszibarackból vagy nektarinból ugyanígy, sőt vegyesen is használhatjuk a gyümölcsöket. Sütőben elő kell grillezni egy picit, hogy igazán puha és karakteres íze legyen, de akár kint is megsüthetjük a grillen. Ehetjük levesként, vagy az ebéd végén desszertként is.

Hozzávalók:

  • 1 kg érett kajszibarack
  • 4 ek. barna cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 rúd vanília
  • 1 liter tej
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg marcipánmassza
  • 8 gombóc jó minőségű vaníliafagyi

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és ebbe rakosgatjuk a magozott fél barackokat vágott felükkel felfelé. Elkeverjük a cukrot a fahéjjal, és megszórjuk vele a barackot. 20 perc alatt megsütjük. A tejet botmixer segítségével, a vanília kikapart magjaival, a tejföllel és a marcipánmasszával pépesítjük, majd óvatosan beleborítjuk a megsült barackot, és újra pépesítjük. Szűrőn átszűrjük, és egyszer felforraljuk. 12 órára a hűtőbe tesszük, hogy alaposan behűljön. Vaníliafagyival a tetején tálaljuk.

Sárgabarack-krémleves (Fotó: Fűszer és Lélek blog)

Grillezett padlizsán 30 perc alatt

Esti baráti grillezéshez ez a legjobb padlizsánrecept. Kicsit elő kell készíteni a konyhában, de utána kint hamar elkészül, nem ég meg az alja, és nem melegszik meg a sör annak a kezében, aki éppen mellé lett állítva. Köretnek is tökéletes, de főételként is megállja a helyét. A padlizsánokat először is 800 watton megmikrózzuk 6 percig darabonként, vagy hármasával 10 percig. Ennyi idő alatt a padlizsán megpuhul, és félbevágva lehet fűszerezni, majd grillrácsra tolva 15 perc alatt megsütni. Nincs ennél gyorsabb módszer a tökéletes, krémesen puha padlizsánra.

Hozzávalók:

  • 3 padlizsán
  • 6 szem olajban eltett aszalt paradicsom
  • 3 ek. olaj a paradicsomról
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg feta jellegű sajt
  • 1 chili
  • 15 dkg kesudió
  • 1 kk. kakukkfű
  • só, bors
  • 3 dl tejföl

A mikróban megpuhult padlizsánokat félbe vágjuk. Éles késsel kissé bevágjuk a húsukat, hogy a rátett dolgok kellően befolyhassanak mindenhova. Az aszalt paradicsomokat apró kockákra vágjuk, majd elosztjuk a padlizsánokon. Az olajban elkeverjük az összezúzott fokhagymát, és ezt is a padlizsánokra kenjük. A fetát rámorzsoljuk, chilivel és kesuval szórjuk meg, majd kakukkfűvel fűszerezzük, sózzuk, és borsozzuk. Faszén fölé tesszük a grillrácsra, és lefedjük a grillező tetejével, vagy vastag alufóliával, hogy a hő bent maradjon. Maximum 15 perc alatt elkészül, hőtől függően, de figyeljünk rá, mert lehet, hogy hamarabb. A kész padlizsánt sok-sok tejföllel locsoljuk meg.

Grillezett padlizsán (Fotó: Fűszer és Lélek blog)

Nyári csirkecomb kovászos uborkával

Nem valószínű, hogy marad belőle, de ha igen, akkor sincs baj, a combból készülhet avokádós reggeli. Petrezselymes újkrumplival vagy tésztával az igazi, ahol gyerekek vannak, ott a sok tésztát javasoljuk inkább, ami könnyen felszívja a szaftot (jó választás mondjuk az orsótészta).

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb
  • só, bors
  • 1 ek. kacsazsír vagy vaj
  • 5 dkg füstölt kacsamell felkockázva, esetleg más füstölt hús
  • 2 kaliforniai paprika
  • 4 kovászos uborka
  • 2 friss babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 kk. friss kakukkfű
  • 1/2 citrom hajszálvékonyan lehámozott vagy reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 1,5 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín

A paprikákat gázlángon vagy grill alatt feketére sütöm, dobozba teszem, majd lehúzom a héjukat. Ha nincs kedvünk ehhez, akkor használhatunk konzerv sült paprikát is –  annak sajnos nincs olyan erőteljes füstös íze, és általában kissé ecetes lében teszik el, de azért nagyon finom és időkímélő megoldás. (Török boltokban mindig kapható.) A csirkecombokat sózom, borsozom, majd a zsíron körbepirítom. Melléjük dobom a füstölt kacsamellet, a felcsíkozott paprikát, a felkarikázott kovászos uborkát, a fűszereket, a citromot, és felöntöm a borral. Lefedve párolom 45 percig. Ha elfőne a bor, akkor vízzel pótolom. Amikor a combok már vajpuhák, felöntöm a tejszínnel, és betolom a sütőbe grill alá, ahol rápirítok. Ez csak 2-3 perc, és akár el is maradhat.

Nyári csirkecomb (Fotó: Fűszer és Lélek blog)

Joghurtos citromfagyi főzés nélkül

Fagyigéppel lesz a legkrémesebb, de ennek hiányában is érdemes elkészíteni. Ebben az esetben tegyük műanyag dobozba az egészet, majd ha megfagyott, kockázzuk fel, és késes robotgéppel pépesítsük, de csak közvetlen tálalás előtt.

Hozzávalók:

  • 6 dl natúr joghurt konyharuhában lecsepegtetve (kb. 4 dl maradjon)
  • 3 dl habtejszín
  • 1 lime leve és héja
  • 1 citrom leve és héja
  • 6 ek. porcukor (vagy ízlés szerint)

A joghurtot lecsepegtetjük, belereszeljük a lime és a citrom héját. Belenyomjuk a lime- és a citromlevet, és megcukrozzuk. A tejszínt habbá verjük, és óvatosan a masszához forgatjuk. A szokásos módon elkészítem a fagyigéppel 30 perc alatt. Fontos, hogy csak akkor öntsük a masszát a gépbe, ha elindítottuk! Tálalás előtt tegyük a fagyit egy félórára a fagyasztóba.

Citromfagyi (Fotó: Fűszer és Lélek blog)

Receptek és fotók: Fűszer és Lélek blog

Megosztás Facebookon