Gasztro

A csoki világnapján mindent elárulunk erről a mennyei finomságról

Aki a csokit szereti, az rossz ember nem lehet. Sőt, a legtöbben Gombóc Artúrral értünk egyet, aki mindenféle csokiért rajongott, lyukas csokiért, kerek csokiért, mogyorós csokiért, válogatás nélkül. De hogy miért bűvöl el ennyi embert szerte a világon ez az édesség, az mindjárt kiderül.

Kakaóbabból készül, ezt a legtöbben tudják a csokiról, azt viszont már kevesebben, hogy maga az elnevezés a 16.században a hasonló hangzású navati indián kifejezésből terjedt el, szerte a világon. Már 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolātllal kínálta Cortést, sőt, a kakaóbabot számos országban fizetőeszközként is használták, annyira értékes volt. A spanyol konkvisztádor hazájába visszautazva magával vitte a kakaóbabok titkát, így  Spanyolország a csokoládé világkörüli útjának első megállója lett.

A forró italból táblás csoki lett

A forró csokoládét az 1600-as években kezdték el inni Európában, II. Károly uralkodása idején vált divatos itallá Angliában, és az első csokoládét is kínáló londoni vendéglő, a Chocolate House, 1657-ben nyílt meg. A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni a Fry csokoládégyár, mely később a ma is létező Cadbury cégbe olvadt. A csokoládészeletet 1847-ben találták fel, a svájci Nestlé fivérek pedig 1876-ban készítettek először tejcsokoládé szeletet. Rodolphe Lindt berni csokoládégyárában 1880-ban felfedezte a mai élelmiszeriparban kenőgyúrásnak (vagy konsolásnak) nevezett csokoládéfinomítást, illetve a lágy fondant csokoládét. A módszerre egyébként véletlenül jöttek rá, miután Lindt egyik asszisztense egy egész éjszakán keresztül bekapcsolva hagyta az egyik gépet…

csoki, csokoládé, csoki világnapja

Csokit akár házilag is lehet készíteni, és könnyen formázható, ízesíthető (fotó: Thinkstock)

Nem csak étel, hanem…

Megválasztották a bölcsesség forrásának, serkentőszerként is használták szexhez és háborúk előtt, aztán luxuscikké vált. Nagy mennyiségben halálos, kis mennyiségben pedig jótékony hatása van az egészségre, ugyanis az étcsokoládéról bebizonyították, hogy fogyasztásával javítható a memória, a reakcióidő és a problémamegoldó készség is, mivel serkenti az agy vérkeringését. Javítja a látást rossz körülmények között, emellett csökkenti a vérnyomást, és pozitív hatással van a koleszterinszintre és a vérlemezkék mennyiségére. A csoki veszélyes is, teobromin tartalma miatt az állatainkra már kis mennyiségben is végzetes hatással lehet, de egy embert is képes megölni nyolcvanöt táblányi belőle. A teobromin görcsöket, kiszáradást és egyéb mérgezéses tüneteket okozhat.

Ezt tudtad a csokiról?

  • A britek, németek és a svájciak átlagosan 11 kilogramm csokit fogyasztanak évente. A világ összes csokijának majdnem 90 százalékát az Egyesült Államok és Európa eszi meg.
  • Egy teljes év kell ahhoz, hogy egy kakaófán tíz tábla tejcsokihoz elegendő kakaópor teremjen, az éghajlatváltozás miatt elképzelhető, hogy csokiválság alakul ki.
  • A világ csokoládépiaca évente közel 100 milliárd dolláros forgalmat bonyolít. Ez döbbenetesen sok pénz!
  • A csoki nem okoz pattanásokat. Sőt, csokis arcpakolásként megszépíti a bőrt.
  • A fehér csoki mellett ma már van rózsaszín csoki is. A nagy márkák közül a Nestlé dob piacra először Európában olyan terméket, melynek alapanyaga rubincsokoládé. A rubincsokoládé nem tartalmaz mesterséges színezéket vagy ízfokozót, bogyós gyümölcsökre emlékeztető ízvilágát, és rózsaszín árnyalatát egyik alapanyagának, az Elefántcsontparton, Ecuadorban, illetve Brazíliában termő rubin-kakaóbabnak köszönheti.

Flavourtown Bakery (@flavourtownbakery) által megosztott bejegyzés,

  • A csokoládé csaknem 600-féle ízanyagot tartalmaz, összehasonlításképp a vörösbor mindössze kétszázat.
  • Egy tanulmány szerint, ha a vásárlók csokoládéillatot éreznek egy könyvesboltban, 40 százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy szakácskönyvet vagy romantikus regényeket vásárolnak, és 22 százalékkal több az esélye, hogy egyáltalán bármilyen könyvet vesznek.
  • Azért olvad el a csoki a szánkban, mert az olvadáspontja 34°C-on van.
  • A kakaóbab minősége mellett a konsolás hossza viszi fel az első osztályú csokoládék árát. Ez az a folyamat, amikor a pörkölt kakaóbabot összekeverik az őrölésnél a cukorral, így jön létre az ízletes kakaómassza. Jó minőségű csokoládék esetében ez 72 óránál is több időt vehet igénybe.
csoki, csokoládé. csoki világnapja

Csoki minden mennyiségben (fotó: Thinkstock)

  • A világ legnagyobb csokoládé eladója a brüsszeli reptér, évente 800 tonna csokoládét adnak el, az ország lakói közül pedig 17 ezren dolgoznak a csokoládéiparban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top