nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Ezekre a dolgokra kell odafigyelni befőzésnél

Ezekre a dolgokra kell odafigyelni befőzésnél

Az eperrel elkezdődött és jelenleg már javában tart a befőzési szezon. A Sencor összegyűjtött néhány tippet, melyekkel hatékonyan őrizhetők meg az ízek és a vitaminok a befőzés során.
NLCafé
f Ajánlom

„Jelenleg számtalan népszerű gyümölcs, így a meggy, a málna, az őszibarack és a sárgabarack érhető el frissen. Éppen ezért ajánlott ezekre a gyümölcsökre koncentrálni, hiszen fontos, hogy befőzéskor a lehető legfrissebb alapanyagok kerüljenek az üvegbe” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor termékmenedzsere.

A befőzés előtt kiemelt figyelmet kell fordítani a munkapult, illetve a használni kívánt konyhai eszközök megtisztítására, az esetleges szennyeződések miatt ugyanis később megpenészedhetnek a különféle gyümölcsök az üvegben. Szerencsére a művelethez nincs szükség óriási konyhára, elég átgondolni, és készíteni fejben egy tervet a befőzés menetére vonatkozóan. „Szintén ajánlott jó minőségű, jól záró üvegeket beszerezni. A rozsdás, sérült, rosszul záródó fedelekkel idővel levegőt kaphatnak a lekvárok vagy a befőttek, éppen ezért ezek nélkül nem érdemes belevágni” – hangsúlyozta Lucza András.

Recept nélkül nem szabad elkezdeni a befőzést, fontos, hogy meglegyen, milyen tartósítószerekkel, illetve milyen módszerrel kívánjuk eltenni a gyümölcsöket. „Az utóbbi időben egyre népszerűbb a tartósítószer-mentes lekvárbefőzés. Ilyen esetben a tisztaság, a cukor és a befőzési eljárás gondoskodik arról, hogy télen még sokáig élvezhessük a nyári ízeket” –hívta fel a figyelmet a Sencor termékmenedzsere. Hozzátette: az üvegek lezárását követően érdemes néhány percre fejre fordítani őket. Így vákuum keletkezik, mely hozzájárul a tartósítás tökéletesítéséhez, legyen szó lekvárról vagy befőttről.

befozes

Fotó: Sencor

Bár sok háztartásban különféle lábasokban és fazekakban történik a befőzés, egy befőzőedénnyel professzionálisabb munkafolyamat valósítható meg. Egy ilyen eszköz előnye, hogy a főzési folyamat pontosan az adott recepthez szabható, ily módon az ízek és az értékes vitaminok a lehető leghatékonyabban őrizhetők meg. „Az SPP 2100WH készüléknél például rendkívül széles skálán, 30 és 100 Celsius-fok között állítható be a termosztát a kívánt hőmérsékletre. A készülék a kívánt hőfok elérésénél hangjelzést ad, emellett melegen tartó funkcióval is ellátták” – tette hozzá a szakember.

befozes

Fotó: Sencor

Az ízletes befőttek és lekvárok elkészítése napjainkban már jóval egyszerűbb munkafolyamatnak tekinthető. Nem beszélve arról, hogy a befőzés során otthon készíthetünk az egész család számára finom, egészséges, vitaminban gazdag élelmiszereket.

Megosztás Facebookon