Gasztro

Ezért lesz drágább idén a kenyér

Valószínűleg nem volt még olyan, hogy a magyar mezőgazdaság és a malomipar jó évet zárt volna, mert minden évben eljön az áremelés, amit mindig a rossz terméssel és a növekvő költségekkel magyaráznak. Idén sincs másként.

Nem lesz olcsóbb a kenyér a közeljövőben, mert nincs olyan helyzetben a magyar malomipar, hogy olcsóbban adja a búzát, a pékségeket pedig a feketén működő és a balkáni tulajdonban lévő sütödék veszélyeztetik. A Népszava beszámolójából kiderül, hogy akár két számjegyű emelkedés is várható a kenyér árában, mert valamiből a pékeknek is meg kell élniük.

Egy átlagos magyar háztartásban fél mázsa kenyér is elfogy egy év alatt, így a kenyéráremelés érzékenyen érintheti a magyar családokat. Egy neve elhallgatását kérő ágazati szakember a Népszavának azt mondta, magas a szürke- és a feketegazdaság aránya a sütőiparban, amit a termékkör 5 százalékos áfakulcs alá vonása megfékezhetne.

Két számjegyű drágulás jöhet – MTI Fotó: Marjai János

Most mégsem emiatt fog drágulni a kenyér, hanem azért, mert

  • adóelkerülő vetélytársak nehezítik a tisztességes magyar pékségek működését,
  • a saját pékséget üzemeltető nagy élelmiszerláncok vevőcsalogatónak olcsó kenyeret használnak,
  • a gyenge forint felhajtja a főleg külföldről beszerzett adalékanyagok árát,
  • és még az üzemanyag is drágul.

Nem beszélve arról, hogy

  • idén 10 százalékkal kevesebb búza termett, és 
  • a búza ára már most 10 százalékkal magasabb a tavalyinál.

A kenyér és a liszt árának drágulásáról már februárban elkezdtek beszélni az ágazat szereplői.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top