Gasztro

Megugrott a sörfogyasztás a nyári meleg és a foci-vb miatt

Valóságos Kánaán volt a hazai sörpiac szereplőinek az elmúlt hét, amikor az oroszországi foci-vb és a nagy meleg miatt felpörgött a sörfogyasztás.

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság és a nyári meleg együttes katalizátorként hat a kereslet növekedésére a magyar sörpiacon. „Csúcsra jár a termelés és a logisztika is” – mondta a Világgazdaságnak Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) elnöke.

Mindez előrevetíti, hogy a magyar piacon az elmúlt években tapasztalt 2-4 százalékos növekedés a felső értékhez közelítve maradhat fenn, és folytatódhat a prémiumsörök térnyerése.

Tavaly 105 cég foglalkozott sörgyártással a Nemzeti Cégtár adatai szerint, együtt 145 milliárd forint árbevételt értek el. A sörgyártók szövetsége szerint a tagjaik által befizetett áfa tavaly 21 százalékkal 26,8 milliárd forintra nőtt, az iparág összes adó- és járulékbefizetései pedig meghaladták a 77 milliárd forintot.

Felpörgeti a sörfogyasztás a foci-vb – Forrás: Thinkstock

A Világgazdaság arról is írt, hogy a söripart csak korlátozottan érintheti a „chipsadó” várható emelése: csupán egyes ízesített sörök és ciderek esetében nőhet a népegészségügyi termékadó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top