Gasztro

Hétvégi menü a hűvösebb nyári napokra

Az előrejelzések szerint a hétvégi időjárás nem lesz éppen nyárias. Így hűsítő finomságok helyett inkább melengető fogások közül válogattunk.

Ha már fürdeni vagy kirándulni nem tudsz ezen a hétvégén, akkor legalább azzal segítünk neked, hogy a főzésen ne kelljen sokat gondolkoznod, csak vedd elő a bevásárlólistát, és írd fel a hozzávalókat. Egy klassz, forró leves és egy pikáns húsgolyó nemcsak laktató finomság, de át is melegít. Végezetül a desszert egy habkönnyű krém, amit néhány perc alatt elkészíthetsz, és nemcsak a családnak, hanem vendégváró finomságnak is tökéletes.

Burgonyakrémleves kukoricával és sonkával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg krumpli 
  • 10 dkg füstölt, nyers sonka 
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg kukorica (konzerv)
  • 2-3 szál újhagyma 
  • só,
  • frissen őrölt borspár
  • csepp frissen facsart citromlé 
  • friss korianderzöld (helyettesíthető petrezselyemmel)
  • extra szűz olívaolaj

A hámozott, kockázott krumplit a darabolt újhagymával együtt tegyük fel főni 1 liter sós vízben. Ha megfőtt a krumpli, turmixoljuk össze a levest a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, pár csepp citromlével ízesítsük, keverjük el benne a lecsöpögtetett kukoricát. A vékonyra szelt, majd kockázott sonkát kevés olívaolajon süssük ropogósra. A forró levest tálaláskor csepegtessük meg olívaolajjal, szórjunk bele sült sonkát és vágott koriander- vagy petrezselyemzöldet.

leves, hétvégi menü, desszert, burgonykrémleves

Csípős húsgolyók vörösboros mártásban

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 2 szelet fehér kenyér
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csípős, szárított erős paprika
  • 1 mk. fahéj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 paradicsomkonzerv (darabos, 400 grammos)
  • 3 dl száraz vörösborsó, borsolaj a sütéshez

Adjuk a húshoz a vízbe áztatott, majd kifacsart kenyeret, a tojást, a lereszelt vöröshagymát, egy gerezd felaprított fokhagymát, az erős paprikát, a fahéjat, sót, borsot. Gyúrjuk össze a masszát, formázzunk belőle kis gombócokat, majd forró, bő olajban süssük ki őket. A kisült fasírtokat szedjük egy tepsibe.
Keverjük el a paradicsomot a borral, sózzuk, borsozzuk a keveréket, öntsük a húsra. 220 fokos sütőben süssük 30-35 percig. A petrezselymet és a maradék fokhagymát aprítsuk fel, majd keverjük el a kész húsgombóccal.

husgolyo, leves, hétvégi menü

Citromos „tiramisu”

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg babapiskóta 
  • 5 dl tejföl 
  • 15 dkg porcukor 
  • 1 citrom (bio)

A tejfölt keverjük el a porcukorral, a megmosott citrom lereszelt héjával és a kifacsart levével. Rétegezzük tálba a citromos tejfölt és a babapiskótát. Tegyük 4-5 órára a hűtőszekrénybe. A citromtól kicsapódott savó megpuhítja a piskótát, olyan szaftos lesz, mintha belocsoltuk volna sziruppal, a tejföl pedig szinte vághatóvá sűrűsödik.

tiramisu, hétvégi menü

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top