Gasztro

Több gluténmentes tésztával is problémák vannak

A gluténmentes spagettiket ellenőrizte a Nébih. A vizsgálatokon mind a 9 kukoricaliszt-alapú száraztészta megfelelt, ezúttal is akadtak viszont jelölési hiányosságok.

A vizsgált 9 termék közül 5 kukoricalisztből, míg 4 kukoricaliszt és rizsliszt keverékéből készült. Származását tekintve 4 tészta olasz, 2 román és 2 magyar gyártó terméke. Az egyik termék csomagolásán holland gyártót tüntettek fel, de valójában román cég állította elő a száraztésztát, ezért a felelős élelmiszer-vállalkozót határozatban kötelezték a megtévesztő információ javítására. A gyártók a gluténmentességen kívül 3 esetben a tojásmentességnek, 2-2 terméknél a laktóz- és tejmentességnek való megfelelést is vállalták – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

környezetbarát szívószál tészta

Kilencféle tésztát vizsgáltak

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai kitértek a termékek mikotoxin-, GMO-, tejfehérje- és tojásfehérje-allergén-tartalmára is. Jó hír, hogy az eredmények alapján valamennyi tészta megfelelő volt. A két laktózmentesnek jelölt terméknél külön vizsgálták a laktóz esetleges jelenlétét is a szakemberek, de e szempontból sem akadt probléma.

A termékek jelölésének ellenőrzése során a legjellemzőbb probléma a tápértékek hibás feltüntetése volt.

A Nébih jelölési hibák miatt 3 termék felelős vállalkozójával szemben indított hatósági eljárást, és figyelmeztette azokat a hibák javítására.

A gluténmentes spagettik kedveltségi kóstolásán laikus és szakértő kóstolók bírálták a száraztésztákat, száraz és főtt állapotban egyaránt. A kóstolók pontozták a külső megjelenést, az állományt, az illatot, a színt és az ízt is. A Szupermenta rangsorában első helyen a Le Veneziane spagetti végzett. Második lett a Nutri Free, míg harmadik helyre a Cornito került.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top