nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Hétvégi menü, amibe garantáltan beleszeretsz

Hétvégi menü, amibe garantáltan beleszeretsz

Hiába, egy idő után még a legfinomabb ételeket is meg lehet unni, sőt még az elkészítésük is egyhangúvá válhat. Éppen ezért hoztunk néhány olyan receptet, amelyekkel feldobhatod egy kicsit a főzési szokásaidat.
NLCafé
f Ajánlom

Néha szeretjük végignézni, hogy milyen menüket válogattunk eddig, és most ezen az izgalmas avokádós karalábélevesen akadt meg a tekintetünk – elvégre nyáron nem csak hideg gyümölcslevest lehet készíteni, még akkor sem, ha a gyerekek odavannak érte. Ugyanígy unalmassá válhat időnként már a grillezés is, ezért mindenképpen próbáld ki utána a fokhagymás-morzsás tésztát. A desszert viszont egy örök tuti befutó: a finom fagylaltra soha senki nem mond nemet.

Avokádós karalábéleves

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 ek. vaj
  • 2 ek. olaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 2 fej karalábé hámozva, kisebb darabokra vágva
  • 6 dl alaplé, amit a szárából és a héjából főztem
  • fél kk. só
  • félérett avokádó
  • frissen őrölt szerecsendió, bors
  • egy cikk citrom leve
  • a díszítéshez pirított fenyőmag, petrezselyemzöld

Közepes lángon a vajat és az olajat összemelegítem egy lábosban. Rádobom a hagymát, finoman sózom, és pár perc alatt, folyamatosan kevergetve megpárolom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy hamarabb puhuljon. Beleborítom a karalábét, további egy percig kevergetem, majd felöntöm az alaplével. Sózom, és fedő alatt 12-14 perc alatt – a forrástól számítva – puhára főzöm. Amíg fő, megpirítom a fenyőmagot, vagy bármilyen más olajos magot. Ha megpuhul a karalábé, hozzáadom az avokádó felét, és az egészet összepürésítem. Frissen őrölt borssal, szerecsendióval fűszerezem. Sózom, ha kell, és a citrom levével savanyítom. Pirított fenyőmaggal és friss petrezselyemmel tálalom.

Fokhagymás-morzsás tészta aszalt paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg széles metélt
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 ek. szárított kakukkfű
  • 1-2 szardella (elhagyható)
  • 1 kis csokor petrezselyemsó
  • frissen őrölt bors
  • extra szűz olívaolaj

Serpenyőben melegítsünk fel 3-4 evőkanál olívaolajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk (vagy só helyett dobjunk hozzá 1-2 darabka szardellát, így még finomabb lesz), majd jöhet a kakukkfű, az aprított petrezselyem és a feldarabolt aszalt paradicsom. Kevergetve pirítsuk a morzsát aranyszínűre, a zúzott fokhagymát akkor adjuk hozzá, amikor már majdnem kész. Nagy fazékban, lefedve tegyünk fel a tésztának egy adag vizet forrni. Ha forr, sózzuk, dobjuk bele a tésztát, főzzük meg. A leszűrt tésztát keverjük el a fűszeres, paradicsomos morzsával.

Mascarponés meggyfagyi

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • 50 dkg meggy
  • a gyümölcs édességétől függően cukor vagy méz

A meggyet mossuk meg, magozzuk ki. Tegyük egy mély tálba – amelyben tudjuk turmixolni –, adjuk hozzá a mascarponét, és botmixerrel turmixoljuk simára. Ízlés szerint édesítsük. Tegyük át egy laposabb edénybe, amely elfér a mélyhűtőnkben. Helyezzük a mélyhűtőbe, majd ahogy kezd a krém szilárdulni, botmixerrel keverjük át. Ezt ismételjük meg 30 percenként 3-4 alkalommal, így lesz krémes állagú fagylaltgép nélkül is. Fogyasztás előtt hagyjuk a fagylaltot 5 percig szobahőmérsékleten olvadni, ezután könnyen adagolható. Természetesen akinek van fagylaltgépe, abban is elkészítheti a masszát.

Megosztás Facebookon