nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Németországban is felbukkantak újra a fipronillal szennyezett tojások

Németországban is felbukkantak újra a fipronillal szennyezett tojások

Egy év után ismét téma a fipronillal szennyezett tojás az Európai Unióban, miután Hollandia után Németországban is rovarirtó-tartalmú tojásokat találtak.
Avatar
MTI/NLCafé
f Ajánlom

Ismét fipronillal szennyezett tojásokat találtak Németországban, a Hollandiából származó termékeket kivonják a forgalomból.

Szerdai beszámolók szerint hat tartományba került a 73.545 darab tojásból álló szállítmányból. Fiproniltartalmuk csekély, forgalmazásukat elővigyázatosságból tiltották meg.

A holland hatóságok szerint a csekély mennyiség azt jelzi, hogy az eset nem újabb fejezet a 2017-es fipronil-botrányban, hanem utóhatás. A gazdálkodók már nem használnak fipronilos szereket, de az emberi egészségre káros anyag még nem ürült ki a talajból teljesen, így nyomokban annak a biogazdaságnak a területén is van még, amelyből a szennyezett tojások származnak – számolt be a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

Múlt héten Hollandiában több mint 45 ezer tojásban találták meg a fipronilt, amiket az azokat tojó 3000 tojó tyúkhoz hasonlóan megsemmisítettek.

A fipronilt elsősorban növényvédő szerekben és állatgyógyászati  készítményekben alkalmazzák, élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására. Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére nem használják, mert nagy mennyiségben máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat.

Megosztás Facebookon