Gasztro

Ezeken a helyeken vehetsz vegyszermentes epret

A hazai szupermarketekben és piacokon kapható földieper növényvédőszer-tartalmát vizsgálták. A teszt eredményei azt mutatják, hogy érdemes kivárni a szezont és inkább piacon vásárolni, ugyanis a bolti eprekben sokkal több vegyszer is lehet, mint a piaciban.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 22 különböző helyről származó epret vizsgáltatott be laboratóriumban. A teszt eredményei azt mutatják, hogy érdemes kivárni a szezont és inkább piacon vásárolni, ugyanis a bolti eprekben sokkal több vegyszer is lehet, mint a piaciban – írják közleményükben.

A tesztben vizsgált 22 földieper közül 19-ben a laborvizsgálat kimutatott növényvédőszer-maradványokat, jó hír viszont, hogy mindegyik messze az EU-s határérték alatt volt. A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer. A Tescón kívül a Lidl eprében sem volt kimutatható vegyszermaradvány.

A lista végén az Aldi, az Auchan és a CBA terméke végzett. Ezekben a többinél lényegesen magasabb (1-1,1 mg/kg) az összes szermaradék-koncentráció. Az Aldi és az Auchan esetében 4-4 különböző szermaradványból, a CBA-nál két különböző hatóanyagból tevődött össze ez az érték. Az Auchanban az eper görög primőr áru volt, az Aldi epre májusi, magyarországi termék. A CBA epre szintén idényeper volt, a származás helye viszont nem derült ki a csomagolásról.

Jelentős eltérés volt a kereskedelmi láncokban és a piacokon értékesített eperminták átlagos szermaradék-tartalmában. A piacokon csak átlagosan 1,5 hatóanyag volt a szezonális termékekben, és ezek átlagos vegyszer-koncentrációja 0,04mg/kg volt. Ez a két érték jóval elmarad a szezonális szupermarket termékekhez képest, amelyek átlagosan 2,75 különböző vegyszert tartalmaztak, 0,42 mg/kg átlagos koncentrációval.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top