Gasztro

Gasztrohobbinak indult, majdnem professzionális vállalkozás lett – a legkülönlegesebb receptkönyv Csonka Enikőtől

Gluténérzékenységet diagnosztizáltak nála, ezért elkezdett magának főzni. Gyorsan kiderült, hogy a főzés szerelem, és az egyetlen dolog, ami mindig kikapcsolja Enikőt, de azt remélni sem merte, hogy mára milliókat inspirál a receptjeivel. Most pedig megjelent az első receptkönyve, ráadásul igazán különleges kivitelben…

2012-ben diagnosztizálták Enikőnél a gluténérzékenységet, mégpedig a legsúlyosabb fajtából. Ezt követően  a mindennapok részévé vált a főzés, hiszen csak azt tudta megenni, amit ő maga készített el ellenőrzött alapanyagokból. Akkoriban még nem volt ennyire benne a köztudatban a gluténérzékenység, sokat olvasott, sokat tanult a dologról, és közben arra is rájött, hogy főzni igazi öröm, igazi kikapcsolódás. Annyian ösztönözték a barátai és az ismerősei közül, hogy végül blogolni kezdett.

„Így utólag visszanézve nagyon kezdők voltunk az elején. Én főztem, a párom, Gergő pedig fotókat csinált. Teljesen amatőr volt a dolog, de ezt mi sosem tagadtuk le, és gyorsan beleszerettünk a műfajba.

2015 táján egyre több főzős videó kezdett el terjedni az interneten, és Gergő azt mondta, hogy megy ez nekünk is, így aztán belevágtunk. Ő vette fel és vágta meg az anyagot, én »csak« főztem. Mára ez megváltozott, sokszor én is a kamera mögé állok.

Szemmel látható, hogy mennyit tanultunk, fejlődtünk az évek alatt. Soha nem hirdettük az oldalunkat, kizárólag megosztásokból épült fel, jelenleg 350 ezer stabil követőnk van, és a videóink átlagnézettsége eléri a 6-8 milliót is havonta, de volt többször 12 milliós nézettségű hónapunk is. Azt hiszem, hogy ez a siker egyik mércéje, a másik pedig az, hogy továbbra is nagyon szeretjük csinálni, és én ragaszkodom ahhoz, hogy a hobbim továbbra is szerelem maradjon, nem pedig egy mindennapos munka. Mindketten most is főállásban dolgozunk, én egy 8 patikából álló hálózat beszerzési és marketingvezetője vagyok, Gergő pedig egy sportszereket forgalmazó cégnél brand manager. A követőink 80 százaléka ma már nem is tudja, hogy a receptjeink gluténmentesek, pedig ez nekem továbbra is nagyon fontos. Néha előfordul, hogy egy-egy ételt másként készítek, de mindig van mellé egy gluténmentes verziónk is.

csonka enikő, gasztrohobbi, receptkönyv2016-ban csatlakoztunk a Cafébloghoz, onnantól vannak profi kampányaink is, de jellemzően a megrendelők keresnek meg minket, az sokkal ritkább, hogy mi jelentkezünk egy cégnél, de erre is volt már példa. Receptkönyvet  írni csak akkor jutott eszembe, amikor a követőink kérni kezdték, egy férfi konkrétan azt írta, ideje lenne, hogy a felesége is megtanuljon főzni, írjak már egy szakácskönyvet.

Már az elején is nagyon egyértelmű elképzelésem volt arról, hogy milyen szakácskönyvet szeretnék, és úgy tűnik, hogy bejött a koncepció, ebben a kezdetektől fogva nagyon sokat segített nekem Vicsek Rita, aki sokszor buzdított és vigasztalt, ha elkeseredtem vagy elfáradtam, lelkesített és támogatott, mikor valamiben elakadtunk, vagy akadályokba ütköztünk, és nagyon hálás vagyok neki ezért… de sok mindenkit említhetnék még, mert ez a könyv csapatmunka volt. Fantasztikus ételfotók készültek Busák Attilának köszönhetően, aki az elejétől fogva érezte, hogy mi az, amit mi szeretnénk, illetve nem mehetünk el Faludi Laura, a könyv főszerkesztőjének munkája mellett sem, aki időt, energiát nem sajnálva az utolsó apró elképzelésünket is végigvitte, és mindig mindenben mellettünk állt, ahogyan sokan mások is.

És képzeld, a Libri eladási listáján épp a második helyen állunk, míg az Animusnál az elsők vagyunk, ami azt jelenti, hogy rengetegen szeretik a munkánkat, és nem csak az interneten állja meg a helyét.

A 73 receptből álló könyv különlegessége, hogy ez az első LIVE Print technológiával készült (szakács)könyv. A lényege, hogy a receptekhez tartozik 1-1 receptvideó is, amelyet egy alkalmazás segítségével lehet megnézni. (http://liveprint.hu/ )

1.            Az applikáció ingyenesen letölthető.

2.            Elindítjuk az alkalmazást.

3.            Ráirányítjuk az eszköz kameráját a képre.

4.            És megjelenik a virtuális valóság. 

A könyv már előrendelhető, június 9-én pedig  lesz egy könyvdedikálós esemény is.”

Enikő azt mondja, hogy rengeteg tervük van, egyelőre a bevételeket az utolsó fillérig beforgatják a vállalkozásba, vidékre költöztek, hogy lehessen egy saját stúdiójuk, folyamatosan új eszközöket vásárolnak, hogy minél jobb és professzionálisabb minőségben dolgozhassanak. Továbbra is úgy gondolja, hogy a főállását nem hagyja ott, mert mára már az a kikapcsolódás, és a jövőben is mindent megtesznek Gergővel azért, hogy a lehető legjobbat kapják tőlük a követőik.

Íme egy exkluzív menüsor Enikőtől az NLCafé olvasóinak: 

Édesburgonya-krémleves

Főétel: Mexikói csirkés tészta

Desszert: Rizskoch

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top