Gasztro

Próbáltad már spárgával? A bodza sokkal több, mint szörpalapanyag

Alakul a választék: az eper és rebarara mellett eljött a bodza ideje is. Ha a bodzaszörpöt szereted, akkor most jól figyelj, mert mutatunk még néhány remek bodzás receptet, és azt is elmondjuk, hogy mi köze a bodzának a villámokhoz.

Megvéd a villámtól, vagy inkább bevonzza?

A bodzát már az ókorban is ismerték, és bár volt egy időszak, amikor rossz hírét keltették, jótékony hatásai miatt az emberek kitartottak mellette, és hol büszkén, hol titokban, de mindig is előszeretettel használták. A dánok még ennél is messzebbre mentek, ők a természet istennőjét tisztelték a bodzában. Úgy hitték, hogy a bodzafa az erdő lelke, s a bodzaligetekben lejtenek táncot az erdő tündérei. Ennek megfelelően jól bántak a bodzával, úgy vélték, hogy a fa megvédi mindazokat, akik gondozzák. Éppen ezért gyakran ültettek bodzafákat a ház közelébe, majd a gondozott fákhoz imádkoztak, felajánlásokat tettek, és bíztak benne, hogy minden bajtól – pl. a villámlástól is – megóvja őket a fa.

Magyarországon is régóta jelen van a bodza.  A hagyományos parasztgazdaságokban a bodzabokor (bodzafa) minden részét hasznosították valamire, ezért nemcsak megtűrték a házak körül, hanem direkt ki is neveztek neki egy sarkot, amit kimondottan a bodzának szántak. Díszként is szolgált, de a legfontosabb természetesen a virágának, termésének, kérgének, levelének felhasználása volt. (Az Őrségben ennek ellenére tartanak tőle: úgy vélik, hogy a bodzát nem szerencsés a ház mellé ültetni, mert akkor belecsap a villám. A hiedelmek szerint a bodza az ördög fája.)

Sambucus Ebulus bodza virág növény gasztronómia

Földi bodza (Sambucus ebulus) ábrázolás Matthias Trentsensky botanikai könyvéből. (Fotó: Historical Picture Archive/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Mindenét mindenre

A fekete bodza roppant sokoldalúan hasznosítható növény. A közel 5 méteres cserje vagy fácska igazi kozmopolita, a világ számos részén előfordul. Magyarországon is sok helyen nyílik, a legtöbbször az erdők szélén találkozhatunk vele. Ernyős virágzata jó nagyra nő, átmérője 20 centiméter körüli. A sárgásfehér virágzatot alkotó ezernyi apró virágból fejlődnek a jellegzetes színű bogyótermések. Virágzatát májusban-júniusban, érett bogyóit az augusztusban-szeptemberben gyűjtik be.

A profik a virágzat szedését akkor kezdik, amikor a bogernyő szélén lévő virágok kinyíltak és a középsők még bimbósak. Fontos tudni, hogy a bodza virágzatát csak száraz időben szabad gyűjteni, ugyanis ha esőtől vagy a harmattól nedves virágzatokat gyűjtjük, akkor a virágok szárítás közben megbarnulnak. A virágzatot közvetlenül az elágazás után ollóval vagy késsel egyben kell levágni a bokorról, a vastagabb szárrésszel együtt, és felhasználásig nagyon óvatosan kell bánni vele.

Kiváló természetes festékalapanyag, színezőanyagként is használták nemcsak fonal festésére, hanem hajfestésre is. A legenda szerint már az ókorban is bodza termésével színezték hajukat az őszülő nők. Nemcsak hajfestéket, hanem különféle bőrre kenhető kencéket is készítettek maguknak a nők, már évszázadokkal ezelőtt is használták a bodzát kozmetikumok készítésére is. Régen a virágot vízben kiáztatták, majd az így kapott esszenciát krémekhez keverték, amivel tisztán tartották a bőrüket, és hitték, hogy a pattanásokat és a szeplőket is kezeli a krém. Ez a receptúra aztán feledésbe merült, de a 20. században újra felfedezte magának a kozmetikai ipar a bodzát. 

A gasztronómiában is régóta használják. A gyengébb borokat muskotályos aromájával javították fel, és az sem volt hátrány, hogy mélyebbé tette a vörösbor színét. Manapság leggyakrabban bodzaszörp készül belőle, isteni aromája és illata van, nagyon jó frissítő nyári ital. Tiramisut, fagylaltot vagy muffint is megbolondíthatunk vele, de nagyon jól illik a citromos süteményekhez, piskótákhoz, tortákhoz is. Leveléből gyógyteát főznek, bogyós terméséből bodzalekvárt szoktak készíteni, nemcsak magában, hanem más gyümölcsökkel kombinálva is. Szilva vagy körtedarabokkal együtt elkészítve kellemes ízű, gyógyhatású kompótot, lekvárt főzhetünk, egyes vidékeken bort, pezsgőt és pálinkát is főznek belőle.  Bátrabbak kipróbálhatják paradicsommal, spárgával kombinálva is, mutatunk is rá egy-egy receptet, amit a sok-sok bodzás édességgel együtt még a szezonban érdemes elkészíteni. 

Bodzás sültparadicsom-leves

bodzas paradicsomleves recept

Bodzás paradicsomleves (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 1 kg paradicsom
  • 1 citrom leve
  • 2 dl bodzaszörp
  • só, bors

A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, a csumáját kimetsszük. A paradicsomokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, majd 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ezt követően a citrom levével leturmixoljuk. Vízzel és a bodzaszörppel hígítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Fogyaszthatjuk hidegen, langyosan, melegen. Nagyon pikáns, könnyű leves.

Bodzás vajbabfőzelék

bodzas fozelek recept

Bodzás főzelék (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 10 bodzavirág, átöblítve
  • 1 kg vajbab (vagy zöld ceruzababbal vegyesen), megpucolva
  • 5 dkg vaj
  • 2 salottahagyma vagy egy közepes vöröshagyma, finomra aprítva
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 és fél dl tejföl
  • 3 ek. keményítő
  • 2 ek. almaecet (vagy lágy fehérborecet)
  • 2-3 ek. bodzaszörp
  • a tálaláshoz 2-3 ek. olívaolaj

A bodzavirágot beáztatjuk 1 és negyed liter hideg vízbe, és 1 éjszakáig állni hagyjuk. Leszűrjük, a virágot kidobjuk. (Amikor nincs bodzavirág, ez a lépés elmarad.) A vajbab szárát lecsipkedjük, és 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A vajon üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a vajbabot, és felöntjük a leszűrt bodzás vízzel, annak híján 1 és negyed liter sima vízzel. Sózzuk-borsozzuk, és fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldbab meg nem puhul, kb. 15–20 percig.

A tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel és 1 merőkanálnyi folyadékkal, amelyet a zöldbabról mertünk le. Visszaöntjük a lábasba, és elkeverjük, besűrítjük, de már nem forraljuk. Levesszük a tűzről, az almaecettel és a bodzaszörppel ízesítjük. Langyosan vagy hidegen, olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Bodzás spárga

bodzas sparga recept

Bodzás spárga (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 3 ek. vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 dl víz
  • 1 citrom leve
  • 50 dkg spárga
  • 1 tányér bodzavirág

A bodzavirágot a vízbe áztatjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét. A spárgákat megmossuk, szárvégeit levágjuk, majd 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A spárgasípokat félretesszük. Két evőkanál vajat felolvasztunk a serpenyőben, hozzáadjuk a spárgát, a bodzás vizet, és megpároljuk a spárgákat, majd hozzáadjuk a spárgasípokat is, illetve a maradék vajat, és lepirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Szuper natúr csirke mellé.

Tipp: Petrezselyemmel, mentával is megszórhatjuk. Ha nagyon hasítani szeretnénk, a só lehet vaníliás. Fantasztikusan finom vele!

Bodzaszörp házilag

bodzaszorp recept

Bodzaszörp (Fotó: Piazza Gabriella)

Hozzávalók:

  • 2 kg (kristály) cukor
  • 3 l víz
  • 6 kezeletlen citrom
  • 30 (tányér) bodzavirág

A bodzavirágtányérokat folyó víz alatt gyors mozdulatokkal leöblítjük. A citromok levét kifacsarjuk, félretesszük. A gyümölcsök héját (a fehér résszel együtt) nagyobb darabokra vágjuk, a megmosott bodzavirágokkal együtt egy lábasba rétegesen lerakjuk, és meglocsoljuk a félretett citromlével.

A vizet a cukorral folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd a szirupot a citromos bodzára öntjük, és 24 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután sűrű szövésű kendőn átszűrjük, majd a kendőben maradt bodzát alaposan kinyomkodjuk.

Az így kapott szörpöt újra felforraljuk, és tiszta üvegekbe töltjük.

Az üvegeket lezárjuk, vizes dunsztban 20 percig hőkezeljük, és lehetőleg ebben a vízben, esetleg kivéve, megtörölve, plédbe takarva hagyjuk kihűlni. (Vizes dunszt: a megtöltött, lezárt üvegeket egy nagy lábasba helyezzük, felöntjük meleg vízzel, lassan felforraljuk, és alacsony lángon, gyöngyözve 20 percig főzzük.)

Fahéjas-rumos rántott bodza

rantott bodza recept

Rántott bodza (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 6-8 frissen szedett bodzavirág
  • 1 tojás
  • 1 tasak sütőpor
  • 250 g liszt
  • 1 ek. cukor
  • 1,8 l tej
  • 3 ek. rum 
  • 4 ek. olaj
  • kevés fahéj és vaníliás cukor keveréke
  • kevés olaj a sütéshez
  • csipetnyi só

A megtisztított bodzát mossuk meg, és hagyjuk megszáradni. Ezalatt egy nagy edényben keverjük össze a lisztet, a sütőport, a tojást, a tejet, a rumot, majd tegyük félre pihenni kb. egy órára.

Mialatt felforrósítjuk az olajat egy serpenyőben, a bodzavirágokat tépkedjük kisebb darabokra, majd  mártsuk bele őket a tésztába, és süssük aranysárgára. Tálalás előtt hintsük meg fahéjas cukorral, és kínáljuk, amíg meleg!

Bodzás jégkrém eperrel

bodzas jegkrem eper recept

Bodzás jégkrém eperrel (Fotó: Dubravecz Emese)

Hozzávalók:

  • 3 dl víz
  • 5-6 szem eper
  • 4 ek. bodzaszörp
  • ízlés szerint citromlé

Készítsünk bodzás limonádét. Ehhez keverjük össze a szörpöt a vízzel, adjunk hozzá kevés citromlevet. Töltsük jégkrémformákba a limonádét, mindegyik formába tegyünk néhány darab szeletelt epret. Fagyasszuk egy éjszakán át.

Bodza cotta

bodza cotta recept

Bodza cotta (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 2 dl tejföl
  • 3 dl tejszín
  • 2 ek. porcukor
  • 2 lap zselatin
  • 2 tányér bodzavirág

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejfölt a tejszínnel és a porcukorral felmelegítjük és beleáztatjuk a bodzavirágokat. Min. 2 órán keresztül áztatjuk, majd kiszedjük a virágokat és a folyadékot átszűrjük. Lábasba öntjük és visszamelegítjük, majd feloldjuk benne a zselatinlapokat. Hideg vízzel kiöblített poharakba adagoljuk és alaposan kihűtjük. Friss eperrel  és bodzavirággal megszórva tálaljuk.

Bodzás-joghurtos jégkrém

bodzas joghurtos jegkrem recept

Bodzás-joghurtos jégkrém (Fotó: Dubravecz Emese)

Hozzávalók:

  • 300 ml natúr joghurt
  • 15 dkg + 3-4 szem eper
  • 2-3 ek. bodzaszörp

Turmixoljuk össze az epret és a joghurtot, édesítsük bodzaszörppel. Töltsük jégkrémformákba a masszát, majd tegyünk mindegyikbe néhány darab szeletelt epret. Fagyasszuk egy éjszakán át.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top