Gasztro

Olcsóbb lesz idén a cseresznye

A sokéves átlagnál bőségesebb termésre számíthatunk.

Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke szerint idén a sokéves átlagnál valamivel jobb, a tavalyinál pedig mindenképpen kedvezőbb cseresznyetermésre számíthatunk. „A tavalyi 8-10 ezer tonna után az idei termés akár a 12-15 ezer tonnát is elérheti. Ugyanakkor ez a hozam sem számít kiugróan magasnak” – mondta.

Ennek megfelelően a fogyasztói árak a tavalyihoz képest valamelyest mérséklődnek, a következő másfél hónap termelői árainak alakulása viszont szinte megbecsülhetetlen. Elmondta, sok a bizonytalanság az időjárás és az európai piaci folyamatok tekintetében, illetve még mindig vannak bizonytalanságok a várható mennyiségben és minőségben, amelyek ráadásul fajtánként és termőkörzetenként is jelentős eltéréseket mutatnak.

A cseresznyeszezon a Rita fajtával május közepén indult, az első jelentős korai fajta, a Bigarreau Burlat betakarítása május 20. és 30. között kezdődik. Az első osztályú cseresznye fogyasztói ára most kilogrammonként 1200-1800 forint. Június közepétől, a nagyobb mennyiségek megjelenésével, kilogrammonként 400-800 forintos fogyasztói ár várható, bár a cseresznye piacán pár nap alatt is jelentős árváltozások történnek. A meleg miatt a szokásosnál 5-7 nappal előrébb tartunk a szezonban.

A cseresznye termőterülete az elmúlt évtizedben az ezredforduló környéki ezer hektárról jelentősen nőtt, jelenleg Magyarországon mintegy 2800 hektár. A terület növekedésének hátterében elsősorban az áll, hogy egyre több termelő tér át a cseresznyetermesztésre a nagy tőkeigényű, kevésbé rentábilis vagy kockázatosabb gyümölcskultúrákról, mint az alma, a körte, az őszi- és a kajszibarack.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top