Gasztro

Vedd elő a bevásárlólistát, meghoztuk a hétvégi menüt!

Az mindig jó, ha van egy-két újdonság a hétvégi menüben, mert sokszor pont az új receptekből lesz aztán a legnagyobb kedvenc. Bízzátok magatokat ránk, klassz kis menüt állítottunk össze.

Már a reggeli jól indul: egy isteni finom diós-mazsolás kenyér remekül megalapozza a hétvégi menüt. Érdemes akár már ma este elkészíteni, így reggelre teljesen kihűl, és szépen lehet majd szeletelni. Aztán jöhet az isteni ebéd: a leves különleges palacsinta-levesbetéttel, az olaszos paradicsomos-mascarponés csirke, majd egy finom kókuszos csokipuding is készül, estére pedig ízletes töltött gombával készülünk, amihez nagyon jól fog esni 1-2 pohár bor. 

Diós-mazsolás kenyér

diós gyümölcskenyér recept

Hétvégi reggeli: diós gyümölcskenyér (Fotó: Wannabe Chef)

Hozzávalók:

  • 150 g vaj
  • 5 tojás
  • 150 g cukor
  • 100 g durvára vágott dió
  • 1 csomag mazsola
  • 150 g finomliszt
  • 1 csomag sütőpor

A tojások sárgáját a margarinnal és a cukorral habosra verjük. Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a diót, a mazsolát, végül a tojások felvert fehérjét. Kivajazott és kilisztezett őzgerincformába öntjük és 40-45 percig 170 fokon sütjük tűpróbáig. Kihűlés után a tetejét bevonhatjuk porcukorral vagy csokoládémázzal.

A receptet Molnár Orsolya, a Wannabe Chef bloggere készítette.

Sóskakrémleves palacsintacsigával

soskakremleves recept ebéd

Sóskakrémleves (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg sóska 
  • 2 dl natúr joghurt 
  • 1 ek. cukor 

A palacsintához: 

  • 1 tojás 
  • 4 ek. liszt 
  • fél dl tej
  • szódavíz 
  • étolaj

A megmosott sóskát tegyük fel főni 5-6 dl vízbe (pár levelet tegyünk félre). Amikor megfőtt a sóska, turmixoljuk le a levest a joghurttal együtt, és sóval, cukorral ízesítsük. A lisztből, tojásból, tejből, szódával keverjünk sűrű palacsintatésztát, sózzuk, keverjük hozzá a félretett, vékonyra csíkozott sóskaleveleket. Olajjal megkent serpenyőben süssünk ki 2-3 vastagabb palacsintát. A palacsintákat tekerjük fel, majd csíkozzuk metélt vastagságúra. Ezzel a levesbetéttel tálaljuk a levest.

Mascarponés csirkemell

mascarpones csirkemell recept

Mascarponés csirkemell (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 3 csirkemell (bőrével, vagy anélkül)
  • 10 dkg mascarpone
  • 2 (400 grammos) konzerv hámozott egész paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 2 nagy maroknyi friss bazsalikomlevél

A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a nagyobb darabokat szétnyomkodjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, és 15-20 perc alatt sűrűre főzzük. Közben egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a félbevágott csirkemelleket, majd egy sütőtálba tesszük őket. Ha besűrűsödött a szósz, beletépkedjük a bazsalikom felét, és hozzákeverjük a mascarponét. A paradicsomos szószt a csirkemellekre öntjük. 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, majd friss bazsalikommal megszórva tálaljuk. Köretként polentát, főtt tésztát vagy rizst kínálunk hozzá.

Kókuszos csokipuding

kokuszos csokipuding recept edesseg

Kókuszos csokipuding (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

  • 1 tojás
  • 2 dl (hab)tejszín
  • 1-2 ek. méz
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 3 kocka étcsokoládé
  • 3 ek. kókuszreszelék

A tojást enyhén felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, a mézet, majd beleszórjuk a kakaóport, és csomómentesre keverjük. Egy kis lábasban közepes lángon melegíteni kezdjük. Kb. 5 perc elteltével belereszeljük a csokoládét és hozzáadjuk a kókuszreszeléket, elkeverjük, és további kb. 5-7 perc alatt sűrűre főzzük. Még melegen kis poharakba adagoljuk és hűlni hagyjuk, majd tálalás előtt kókuszreszelékkel szórjuk meg. 

 

Juhtúróval töltött gomba

juhturoval toltott gomba recept

Juhtúróval töltött gomba (Fotó: Piazza Gabriella)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 24 csiperkegomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy kis csokor petrezselyemzöld
  • 50 ml száraz fehérbor
  • 100 g juhtúró
  • 300 g hámozott, darabolt paradicsom
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • 3 ek. zsemlemorzsa
  • extra szűz olívaolaj

A gombákat megtisztítjuk, szárukat kitörjük, apróra vágjuk, a fejeket félretesszük. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd a petrezselyemzölddel együtt finomra aprítjuk.
Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, beledobjuk a hagymát, majd a fokhagymát, és közepes lángon kb. 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított gombaszárat és a petrezselyemzöldet, megsózzuk, megborsozzuk, majd felöntjük a fehérborral, és az egészet még 5 percig pároljuk.
A hámozott, darabolt paradicsomot egy tűzálló tálba öntjük, sóval, frissen őrölt fekete borssal és néhány csepp olívaolajjal fűszerezzük.
A juhtúrót és a zsemlemorzsa kétharmadát elkeverjük a hagymás-petrezselymes párolt gombával. A kapott masszát a gombafejekbe töltjük, és a fűszeres paradicsommártásra ültetjük. A tetejüket megszórjuk a maradék zsemlemorzsával, meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, és 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top