Gasztro

Élelmiszerbotrány: büntetni lehet majd a kettős termékminőséget

Ez is szerepel az Európai Bizottság múlt heti intézkedéscsomagjában.

Az élelmiszerek kettős minőségben történő forgalmazása ellen is fellép az Európai Bizottság által bemutatott intézkedéscsomag, amivel a fogyasztók jogait igyekeznek hozzáigazítani a változó piaci körülményekhez és a 21. század követelményeihez – írja a Portfolio.hu.

A tervezet közvetlen előzménye a Magyarországot is érintő egy évvel ezelőtti élelmiszerbotrány, amikor hatósági vizsgálatokkal bizonyították, hogy a multinacionális élelmiszergyártók a különböző országokban eltérő összetétellel és minőségben árulják ugyanazokat a termékeket. Így sok esetben jóval silányabb élelmiszerek jutottak el a kelet-európai országokba, mint nyugatra. A kettős minőségű élelmiszerek ügyében több közép- és kelet-európai ország (köztük Magyarország) kormánya is EU-s vizsgálatot követelt.

Az új intézkedéscsomagban erre is reagált az Európai Bizottság: a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv módosítását javasolják úgy, hogy a jogszabály egyértelműen kimondja: „A nemzeti hatóságok intézkedéseket hozhatnak, ha a forgalmazók különböző tagállamokban azonos termékként értékesítenek olyan árucikkeket, amelyeknek az összetevői vagy jellemzői jelentős mértékben eltérnek egymástól.”

Magyarország támogatja a kezdeményezést

– nyilatkozta Bognár Lajos, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a Ripostnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top