nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Botrány: nem kóser az “articsóka zsidó módra”

Botrány: nem kóser az “articsóka zsidó módra”

Nem kóser az articsóka zsidó módra, a római zsidó közösség évszázadok óta közkedvelt fogása - közölte az Izraeli Nagyrabbinátus.
Avatar
MTI/NLCafé
f Ajánlom

Az articsóka szíve tele van (nem kóser) kukacokkal, és nem lehet megtisztítani azoktól – mondta a Háárec című izraeli lapnak a nagyrabbinátus importért felelős illetékese, Jichak Arazi.

A carciofi alla giudia egészben, de szétklopfolva, bő zsiradékban kisütött, csak kevéssé fűszerezett articsóka. Egy kisebb méretű, Róma környékén termesztett fajtát használnak hozzá, tavasszal népszerű fogás a zsidó otthonokban és vendéglőkben.

A római zsidó vendéglősöket meghökkentette a legfőbb izraeli vallási hatóság állásfoglalása. Umberto Pavoncello vendéglős szerint nagyon valószínűtlen, hogy kukacok vagy rovarok lennének az articsóka szívében, és ő továbbra is szerepelteti a fogást az étlapján.

Carciofi alla giudia

“Mi itt hatszáz éve fogyasztjuk ezt az ételt. Remélem, hogy nem esik bántódása mindazok lelkének, akik az évszázadok során ettek belőle” – tette hozzá pikírten.

Minden közösségnek megvan a saját rabbinátusa, amely dönthet az ügyben, nincs központi hatóság – hangsúlyozta.

Az AFP szerint az olaszországi zsidó vallási hatóságok aligha száműzik a több mint félévezredes fogást a helyi közösség étrendjéből. A legutóbbi zsidó húsvét alkalmából közzétett videoüzenetben Riccardo di Segni olasz főrabbi és Ruth Dureghello, a zsidó közösség elnöke látható, amint éppen carciofi alla giudia készítése közben tüsténkednek a konyhában.

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon