Gasztro

Botrány: nem kóser az “articsóka zsidó módra”

Nem kóser az articsóka zsidó módra, a római zsidó közösség évszázadok óta közkedvelt fogása - közölte az Izraeli Nagyrabbinátus.

Az articsóka szíve tele van (nem kóser) kukacokkal, és nem lehet megtisztítani azoktól – mondta a Háárec című izraeli lapnak a nagyrabbinátus importért felelős illetékese, Jichak Arazi.

A carciofi alla giudia egészben, de szétklopfolva, bő zsiradékban kisütött, csak kevéssé fűszerezett articsóka. Egy kisebb méretű, Róma környékén termesztett fajtát használnak hozzá, tavasszal népszerű fogás a zsidó otthonokban és vendéglőkben.

A római zsidó vendéglősöket meghökkentette a legfőbb izraeli vallási hatóság állásfoglalása. Umberto Pavoncello vendéglős szerint nagyon valószínűtlen, hogy kukacok vagy rovarok lennének az articsóka szívében, és ő továbbra is szerepelteti a fogást az étlapján.

Carciofi alla giudia

“Mi itt hatszáz éve fogyasztjuk ezt az ételt. Remélem, hogy nem esik bántódása mindazok lelkének, akik az évszázadok során ettek belőle” – tette hozzá pikírten.

Minden közösségnek megvan a saját rabbinátusa, amely dönthet az ügyben, nincs központi hatóság – hangsúlyozta.

Az AFP szerint az olaszországi zsidó vallási hatóságok aligha száműzik a több mint félévezredes fogást a helyi közösség étrendjéből. A legutóbbi zsidó húsvét alkalmából közzétett videoüzenetben Riccardo di Segni olasz főrabbi és Ruth Dureghello, a zsidó közösség elnöke látható, amint éppen carciofi alla giudia készítése közben tüsténkednek a konyhában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top