Gasztro

Kimondták: lehet fogyni a tésztával

Nem hizlal a fehér lisztből készült tészta. Ezt állítják a kutatók, akik 30 diétázó étrendjébe csempézték bele az emberek egyik kedvenc ételét.

Tessék megkapaszkodni, mert mindezt nem a brit kutatók állítják, hanem a St. Michael’s Kórház és a Torontói Egyetem munkatársai. A kutatásban 30 embert vizsgáltak meg, akik alapvetően alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztottak, de az étkezésükbe hetente háromszor került tészta is. Az alanyok heti háromszor ehettek egy félpohárnyi (fehér lisztből készült) tésztát 12 héten keresztül, és még így is sikerült fogyniuk.

„A tanulmány megállapította, hogy a tészta nem járul hozzá a testtömeg-növekedéshez vagy a testzsír növekedéséhez” – nyilatkozta John Sievenpiper, a St. Michael’s Kórház professzora. „Tehát az aggodalmakkal ellentétben a tészta is részese lehet az egészséges táplálkozásnak” – állította a professzor.

Fél bögre tészta kb. 100 grammot nyomhat. Amennyiben az egyéb élelmiszerek kalóriabevitele napi 1500, a szénhidráttartalmuk pedig 160 g, úgy a 100 gramm fehér lisztből készült tészta is csak 1900-ra viszi fel a kalóriabevitelt, míg a napi szénhidrát 230 grammra módosul.

Tejszínes, sonkás tészta

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top