Gasztro

Hétvégi menü, ami mellett még tojásfestésre is marad időd

Lesz dolgunk bőven a hétvégén. Hogy tényleg jusson is időd mindenre, most olyan gyors receptekből állítottuk össze a hétvégi menüt, ami mellett még a tojásfestegetésre is bőven marad időd.

A hétvége a húsvéti sonkáról, a tojásos receptekről és a húsvéti kalácsról fog szólni. Készülünk is már nagyon, de valamit azért addig is kell enni. A bonyolult, időigényes recepteket most félre is tesszük, gyors, egyszerű ételeket hoztunk a hétvégi menühöz, amivel jól is fogtok lakni, és a húsvéti készülődésre is marad időtök. 

Mandulás avokádópuding

mandulas avokadopuding reggeli

Mandulás avokádópuding (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1 ek. méz
  • kevés mandula (aprított)
  • 1 avokádó (érett)

Turmixoljuk össze az avokádót, a tejet és a mézet, majd szórjuk meg mandulával.

 

Joghurtos-narancsos édesburgonya-krémleves

edesburgonya kremleves ebed recept

Joghurtos édesburgonya-krémleves (Fotó: Szatmári Feri)

Hozzávalók 2-3 adaghoz: 

  • 1 tk. só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pár csipet bors
  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • ízlés szerint koriander (friss)
  • fél narancs
  • 2 cm reszelt gyömbér
  • 1 dl natúr joghurt
  • 7 dl alaplé
  • fél kk. őrölt római kömény
  • ízlés szerint csilipor
  • 1 ek. pisztácia
  • 60 dkg édesburgonya

A finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát és a gyömbért, fűszerezem a köménnyel, ráborítom a burgonyát majd 1-2 percig kevergetve tovább pirítom. Hozzáöntöm az alaplevet, sózom, borsozom majd fedő alatt 12-14 perc alatt puhára főzöm. Ezalatt megpirítom a pisztáciát vagy bármilyen más magot, és durvára aprítom. A megfőtt levesalapot botmixerrel pürésítem, majd a narancs levével, reszelt héjával és a kikevert joghurttal dúsítom. Forralásig melegítem, ha kell sózom, borsozom és friss korianderrel, pirított magvakkal tálalom.

Langyos burgonyasaláta fűszeres csirkemellel

csirke és krumplisaláta recept ebed

Krumplisaláta csirkével (Fotó: Szatmári Feri)

Hozzávalók:

  • 0,5 dl olaj
  • fél kk. kakukkfű
  • 0,5 kg csirkemell
  • 1 csipet fűszerpaprika
  • késhegynyi csilipaprika
  • 0,4 kg burgonya

Dresszing:

  • fél csokor petrezselyemzöld
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • fél citrom leve
  • fél kk. mustár

A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra. A burgonyának tegyünk fel vizet melegedni, ha felforrt, tegyünk bele fél teáskanál sót és főzzük puhára. Lefedve a forrástól számítva 8-10 perc. Vigyázzunk, hogy ne főjön szét, maradjon harapható. Közben a fél deci olajat keverjük össze a paprikával, friss zöld fűszerrel, csilivel és forgassuk meg benne a filéket. Egy vastag falú serpenyőt (lehetőleg olyat, amit betehetünk a sütőbe) forrósítsunk fel, csepegtessünk rá pár csepp olajat, és 2-3 perc alatt süssünk rá kérget. Kanalazzuk rá a maradék fűszeres pácot és tegyük be sütőbe 13-14 percre. A dresszinghez egy nagyobb keverőtálban (amibe a burgonyasaláta elfér) keverjük el a citromlevet a mustárral. Ezután csepegtessük hozzá az olajat, miközben folyamatosan keverjük. Sózzuk, borsozzuk. Borítsuk rá a burgonyát, szórjuk meg a petrezselyemmel, és óvatosan forgassuk össze. Langyosan, a frissen kisült csirkemellel tálaljuk.

Körtés morzsasüti

kortes morzsasuti recept

Körtés morzsasüti (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 3-4 körte
  • fél citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • 1 ek. cukor

A morzsához:

  • 10 dkg vaj
  • 1 ek. cukor
  • 5 dkg darált mandula
  • 5 dkg aprószemű zabpehely

A körtét meghámozzuk, és felkockázzuk (kb. 1×1-es kockákra), és egy kb. 20 cm átmérőjű sütőtálba tesszük, meghintjük 1 evőkanál cukorral, ráreszeljük a citrom héját és ráfacsarjuk a levét és összeforgatjuk. A vajat felkockázzuk, a mandulát összekeverjük egy evőkanál cukorral és a zabpehellyel és aztán összemorzsoljuk a vajjal. A morzsát a gyümölcsre szórjuk, kanalazzuk és 190 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

Tészta vöröslencse-szósszal

teszta voroslencseszosszal ebed recept

Hétvégi vacsora: tészta vöröslencse-szósszal (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 3 dl tejszín
  • 2 ek. olívaolaj
  • 15 dkg vörös lencse
  • 1 citrom leve
  • 1 csokor újhagyma
  • 40 dkg farfalle
  • pár csipet só

A vörös lencsét megfőzzük annyi vízben, hogy elfedje. A hagymát megmossuk, apróra vágjuk, majd az olajon megfonnyasztjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a vörös lencsét, sózzuk, borsozzuk, és apróra vágott petrezselymet adunk hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top