Gasztro

Milyen sonkát vegyél, és milyet ne? – videó

Nyakunkon a húsvét, itt az ideje, hogy beszerezzük a családi ebédek elmaradhatatlan kellékét, a sonkát. Hentes szakértőt kerestünk meg, hogy segítsenek nektek a választásban.

Ha már beszereztük az ízlésünknek megfelelő tormát, ne késlekedjünk meglátogatni kedvenc hentesünket, mert ha az utolsó pillanatra hagyjuk a sonkavásárlást, annak bizony a minőség láthatja kárát. Vágó Ákos, a Steak Shop hentese elmondta nekünk, hogy még náluk is előfordulhat, hogy a húsvét közeledtével lesz olyan sonka, ami már kevesebb füstöt kap, esetleg kevesebb időt van a pácsóban. Attól nem kell tartanunk, hogy a sonka megromlik majd, hiszen két hetet biztosan eláll, ha fellógatjuk a hűvös spájzban, vagy egy zsírpapírba csomagolva a hűtőben tartjuk. Ne ijedjünk meg, ha valami fehéret látunk kiülni rá, az nem penész, csak a só csapódik ki a külsejére.

Ha minőségi sonkát szeretnénk, akkor körülbelül 1500 (csülök) és 2800 (szívsonka) forint között fogunk találni, legalábbis Vágó Ákoséknál így kell számolnunk. Minél kevésbé zsíros és csontos a hús, annál többe fog kerülni. 

De a legfontosabb, hogy ha lehet, messziről kerüljük el a gyorspácolt sonkákat, hiszen minőségre a közelében sincsenek a hagyományosan érlelt és füstölt daraboknak. Hogy hogy tudjuk a legbiztosabban kiszűrni, hogy melyik sonka jó, melyik nem, videónkból kiderül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top