Gasztro

Ne is fáradj, mi kitaláltuk helyetted, mi legyen a hétvégi menü!

Erre a hosszú hétvégére is komplett hétvégi menüvel készülünk, így ha ti még nem találtátok ki, mit főzzetek, akkor csak válogassatok innen, garantáltan nem fogtok éhen maradni!

Ez a hétvégi menü valahol a tavasz és a tél határán mozog, pont mint az időjárás. Nyomokban már lehet találni benne tavaszi alapanyagokat, de azért összességében még közelebb áll a téli hétvégi menükhöz. De nem baj, jól fog esni minden fogás, és aztán hamarosan tényleg jöhetnek az igazi tavaszi hétvégi menük is. 

 

Vizes palacsinta fűszeres almával

palacsinta almaval hetvegi reggeli recept

Hétvégi reggeli: vizes palacsinta fűszeres almával (Fotó: Piazza Gabriella)

Hozzávalók kb. 8 db 20 cm átmérőjű palacsintához:

  • 75 g liszt
  • 1 tojás
  • 200 ml szódavíz

A vajas almához:

  • 1 nagy alma
  • 30 g vaj
  • ½ vaníliarúd kikapart magocskái
  • ½ citrom frissen facsart leve
  • 1 ek. porcukor + egy kevés a szóráshoz
  • 1 ágacska friss kakukkfű
  • 20 ml almapálinka

A sütéshez:

  • napraforgóolaj

A palacsinta hozzávalóit botmixer keverőpoharában simára mixeljük, és amíg elkészítjük a feltétet, állni hagyjuk. Az alma magházát eltávolítjuk, húsát 2 mm vastagon felszeleteljük. Meglocsoljuk a citromlével, és összeforgatjuk, hogy a lé az almaszeleteket mindenhol bevonja.

Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és a vaníliamagokat. Amikor a vaj habzani kezd, beledobjuk az almaszeleteket és a kakukkfűágacskát. Ezután meghintjük a porcukorral, és a serpenyőt folyamatosan rázogatva az almát 1 percig pároljuk. Hozzácsorgatjuk az almapálinkát, meggyújtjuk, majd a serpenyőt levesszük a tűzről, és félretesszük.
Egy 20 cm átmérőjű kiolajozott palacsintasütőt/serpenyőt felhevítünk, majd a liszt-tojás-szódavíz keverékből fél merőkanálnyi adagokban kisütjük a palacsintákat, amelyeket a vajban sült vaníliás almaszeletekkel megrakva, porcukorral finoman meghintve azonnal, forrón tálalunk. (A serpenyőt érdemes gyakran olajozni, így a palacsinták puhábbak lesznek, és nem ragadnak le.)

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette. 

Tejfölös-bazsalikomos zöldségleves

hetvegi ebed tejfolos zoldsegleves

Hétvégi ebéd: Tejfölös zöldséges leves (Fotó: Vrábel Krisztina)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 15 dkg sárgarépa 
  • 2-3 szál szárzeller  
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj 
  • 20 dkg zsenge, fagyasztott zöldborsó  
  • 10 dkg cukkini  
  • 1 nagy gerezd fokhagyma 
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor bazsalikom 
  • só 
  • frissen őrölt bors 
  • 10 dkg fehér bab (konzerv)
  • 5 dkg kelkáposzta  
  • 3 dl tejföl 
  • negyed citrom leve

A megtisztított, felkarikázott répát és szárzellert dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a zöldborsót és a kockázott cukkinit, az aprított fokhagymát. Öntsük fel 8 dl vízzel, adjuk hozzá a tisztított, félbevágott vöröshagymát, a bazsalikom felét (aprítva), sózzuk, borsozzuk, majd takarékon forralva főzzük puhára a zöldségeket. Amikor a répa megpuhult, adjuk hozzá a lecsöpögtetett babot és a feldarabolt kelkáposztát. Főzzük 5 percet, majd keverjük el a levesben a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével tegyük pikánsabbá, és szórjuk bele.

Karfiolcurry 

karfiolcurry ebéd főétel recept

Karfiolcurry (Fotó: Nagy Tünde)

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej karfiol (kb.40 dkg)
  • 1 póréhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 cm gyömbér
  •  1 gerezd fokhagyma
  • 1 marék mandula (vagy napraforgómag, mehet vegyesen is)
  • 3 ek. mogyoró- vagy szezámolaj
  • 2 tk. curry
  • 1/2 tk. őrölt római kömény
  • 1/2 tk. őrölt koriander
  • 40 dkg natúr joghurt (sűrű)
  • 1 lime
  • friss koriander

A karfiolt megmossuk és kisebb rózsákra szedjük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, majd hosszában félbevágjuk, vékonyan felkarikázzuk. A gyömbért megtisztítjuk, vékony csíkokra szeleteljük. A mandulát száraz serpenyőben megillatosítjuk és durvára vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, késsel megroppantjuk és finomra vágjuk. A wokot vagy serpenyőt előmelegítjük, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a pórét és a sárgarépát, és egy percig pirítjuk, sütjük őket. A curryt, római köményt, koriandert is beleszórjuk, majd hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, beletesszük a karfiolt és felöntjük 2 dl vízzel. Lefedve főzzük, majd a végén hozzáadjuk a joghurtot. Sózzuk, lime facsart levével, friss korianderrel ízesítjük.

Kókuszos-kakaós szelet

kokuszos kakaos hetvegi suti

Hétvégi süti: kókuszos-kakaós szelet (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók az alaphoz:

  • 10 dkg darált dió
  • 3 ek. zabkorpa
  • 3 ek. kakaó
  • 1 ek. méz vagy agávé
  • 2 ek. kókuszolaj

A krémhez:

  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 120 ml kókuszvaj (nem folyós kókuszolaj)
  • 1-2 ek. méz vagy agávé

A csokimázhoz:

  • 2 kk. kakaópor
  • 1 kk. méz vagy agávészirup
  • 5 ek. kókuszolaj

Az alaphoz tegyük egy tálba a darált diót, a zabkorpát, kakaóport és kókuszreszeléket. Adjuk hozzá a mézet és a kókuszolajat. Folpackkal béleljünk ki egy 20×20-as tepsit, és nyomkodjuk az aljára a masszát. Tegyük 10 percre a hűtőbe. A kókuszkrémhez a puha, sűrű, nem folyós kókuszvajat (lényegében dermedtebb kókuszolaj) keverjük össze a kókuszreszelékkel és a mézzel. Kenjük a diós alapra, és tegyük a hűtőbe 15 percre. A kókuszolajat keverjük össze a kakaóporral és a mézzel, és kenjük a kókuszos rétegre. Hűtőben rövid idő alatt megköt, ezután érdemes felszeletelni.

Bajor sörkifli

hetvegi nasi bajor sörkifli

Hétvégi sós süti: bajor sörkifli (Fotó: Vrábel Krisztina)

Hozzávalók 32 darabhoz:

  • 30 dkg liszt 
  • 1,5 dl langyos tej 
  • 1+1 tojás
  • 1 ek tejföl 
  • 2,5 dkg friss élesztő 
  • 0,7 dl étolaj
  • 2,5 dkg vaj, olvasztva 
  • 1 tk só
  • lenmag a kiflik szórásához

Az élesztőt keverjük el a langyos tejben. A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá az olajat, a tejfölt, egy egész tojást és az élesztős tejet. Gyúrjunk belőle rugalmas, homogén tésztát. Letakarva kelesszük minimum 1,5 órát. Osszuk a tésztát 4 részre, formázzuk gömbbé, majd nyújtsuk ki körökké. Kenjük meg az olvasztott vajjal a kinyújtott tésztaköröket, majd vágjuk fel mindet 8 cikkelyre. A cikkeket a szélesebbik résztől indulva tekerjük fel kifliknek. Helyezzük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a kevés sóval elkevert másik tojással, majd szórjuk meg lenmaggal. Kelesszük 20 percet a tepsiben, közben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és 25 perc alatt süssük aranysárgára a kifliket.

Bolognai csőben sütve

bolognai csoben sutve hetvegi vacsora

Hétvégi vacsora: Bolognai csőben sütve (Fotó: Nagy Tünde)

Hozzávalók:

  • 80 dkg paradicsomkonzerv
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg darált marhahús
  • 10 dkg parmezán
  • 1 tk. oregánó
  • 1 tk. bazsalikom
  • 5 ek. tejszín
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 5 ek. olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 40 dkg spagettitészta

A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a darált húst és kifehérítjük, hozzákeverjük az apróra vágott fokhagymát, felöntjük a paradicsomkonzervvel, hozzáadjuk a fűszereket, és 20 percig főzzük. A spagettit kifőzzük, majd összekeverjük a szósszal. Hozzáadunk 5 ek. tejszínt, kerámiatálba simítjuk. Végül a tetejére reszeljük a parmezánt, és 180 fokon pirosra sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top