nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Kényszervágással fenyegetnek 5 ezer birkát az államtitkár vadászai

Kényszervágással fenyegetnek 5 ezer birkát az államtitkár vadászai

Évtizedekig békében elfértek egymás mellett a vadak és a juhok Hajdúhadházon, ám jött az államtitkár úr vadásztársasága, és elkezdte elüldözni a juhászokat és állataikat a területről.
NLCafé
f Ajánlom

Új vadásztársaság szerezte meg a vadászterületek újraosztásakor azt a hajdúhadházi területet, ahol évtizedeken keresztül legeltetett 25 család. A vadásztársaság tiszteletbeli elnöke Tasó László, a Miniszterelnökség államtitkára, vadászai pedig folyamatosan zaklatják és fenyegetik a juhászokat.

A HVG a helyszínen készített riportot a juhászokkal a vitatott 1500 hektáros, Hajdúhadház, Bököny, Téglás és Nyíradony közötti területről, amelynek hivatalos tulajdonosa az állam a Honvédelmi Minisztériumon és egy Kaszó Zrt. nevű cégen keresztül. A területet 2014-ben adta át a minisztérium a földalapkezelőnek, ám a cikk szerint ezt nem vezették át a nyilvántartásba, ebből is adódik a bonyodalom. 

Az egy éve tartó vita egyre jobban kezd eldurvulni. A vadászok nem nézik jó szemmel, hogy a juhászok a területen legeltetnek, megzavarva ezzel a nyúlhajtásokat. Rendszeresen rendőröket hívnak rájuk, és szóban fenyegetik őket. Mivel a környéken nincs másik szabad földterület, a juhászok nem is tudnák hová vinni a birkákat.

A vadásztársaság szerint a juhászok tiltott legeltetést folytatnak, és ugyan valóban nincs bérleti szerződésük, de generációk óta itt legeltetnek, idáig mindig meg tudtak állapodni a minisztériummal, ráadásul Natura 2000-es területről van szó, amely a természetvédelmi hivatal szerint nem engedélyköteles, mert a védett gyepet, legelőt kötelező karbantartani.

Megosztás Facebookon