Gasztro

Tamagocsiként nevelhetnek disznót a városi emberek egy vidéki farmon

Fotelből nevelhetnek malacot a városi emberek, akik az interneten követhetik figyelemmel hízójuk súlybeli gyarapodását akár élő kép formájában.

Továbbgondolta egy magyar falu a kilencvenes évek nagy slágertermékét, a tamagocsit. A cégénydányádi verzióban malacokat lehet távolról nevelni. A programnak a Legyen malacod! nevet adták, és egyből 8 embernek teremtettek munkát.

A legendárium szerint a program gondolata egy beszélgetésből származik, melyen a polgármester azt vitatta meg ismerőseivel, hogyan lehetne nyomon követhető, egészségesebb élelmiszert az emberek asztalára rakni, illetve a vidéki állattartást népszerűbbé tenni. Ekkor került szóba a kilencvenes évek közkedvelt játéka, a tamagocsi, amelyben egy a virtuális világban élő állatot gondozhattak, nevelhettek a gyerekek. „És utána jöttünk rá arra, hogy ezt miért ne lehetne megcsinálni ugyanígy a sertésekkel” – árulta el Kelemen Róbert, Cégénydányád polgármestere az Inforádiónak.

A gondolatot tett követte: bekameráztak egy disznóólat, így a malactulajdonosok szagmentesen, otthon, a fotelből hizlalhatják a disznójukat, éjjel-nappal figyelhetik, mit eszik, mikor alszik, hogyan bánnak vele a gondozók. A malactulajdonosok folyamatosan látják hízójuk aktuális súlyát, a helyiség páratartalmát és más egyéb adatokat is.

Viszont a hízók levágását a vágósúly elérése után a tulajdonosnak kell megoldania, amire a környékbeli vendégházaknál biztosít lehetőséget a falu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top