Gasztro

Vasárnapi rágcsa: sós falatok filmnézéshez

Ma estére jó kis programot terveztünk: borozgatás/teázgatás a családdal és a barátokkal, egy kis sós süti mellé, aztán egy jó film – méltó zárása lesz ennek a hétnek.

A klasszikus sós sütik, a pogácsa és a stangli mellett ez az egyik legjobb nassolnivaló. Érdemes egyből dupla adagot sütni belőle.

sos sutemeny recept ragcsa

Sós sütemény házilag (Fotó: Piazza Gabriella)

Hozzávalók kb. 100-120 db-hoz:

A tésztához:

  • 450 g liszt
  • 250 g vaj
  • 100 g érlelt kecskesajt (reszelve)
  • 2 tk. só
  • 1 tojás
  • 50 ml natúr joghurt
  • szezámmag, lenmag, felvert tojás

A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a reszelt kecskesajtot és a joghurtot, majd az egészből könnyen formázható tésztát gyúrunk. (Ha törne, adhatunk hozzá még egy kevés joghurtot.) A tésztát ezután gombóccá formázzuk, majd folpackba csomagolva egy órára hűtőbe tesszük. Ezután 3-4 részletben kb. 1,5 mm vastagra nyújtjuk, majd derelyevágóval 4×4 cm-es rombuszokra vágjuk. A tésztarombuszokat sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, mindegyiket megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezám- vagy lenmaggal, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette. 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top