nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Mit főzzek ma? Levest, forró levest

Mit főzzek ma? Levest, forró levest

Télen szinte nem is telik el úgy nap, hogy ne ennénk egy kis levest. Olyan jól átmelegít, hogy akár ebédre és vacsorára is szívesen kanalazgatjuk. Hoztunk is két szuper receptet a hétvégére..
nlc
f Ajánlom

Leves nélkül lehet élni, de nem érdemes. Egyetértünk? Ha ti is nagy levesesek vagytok, akkor próbáljátok ki ezt a két receptet is, megéri!

Joghurtos édesburgonya-krémleves

edesburgonya kremleves recept teli ebed vacsora

Joghurtos-fűszeres édesburgonya-krémleves (Fotó: Szatmári Feri)

Hozzávalók 2-3 adaghoz: 

  • 60 dkg édesburgonya
  • 1 tk. só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pár csipet bors
  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • ízlés szerint (friss) koriander
  • fél narancs
  • 2 cm reszelt gyömbér
  • 1 dl natúr joghurt
  • 7 dl alaplé
  • fél kk. őrölt római kömény
  • ízlés szerint csilipor
  • 1 ek. pisztácia

A finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát és a gyömbért, fűszerezem a köménnyel, ráborítom a burgonyát, majd 1-2 percig kevergetve tovább pirítom. Hozzáöntöm az alaplevet, sózom, borsozom majd fedő alatt 12-14 perc alatt puhára főzöm. Ezalatt megpirítom a pisztáciát vagy bármilyen más magot, és durvára aprítom. A megfőtt levesalapot botmixerrel pürésítem, majd a narancs levével, reszelt héjával és a kikevert joghurttal dúsítom. Forralásig melegítem, ha kell sózom, borsozom, és friss korianderrel, pirított magvakkal tálalom.

Tárkonyos rizsleves

tarkonyos rizsleves recept ebed vacsora

Tárkonyos rizsleves (Fotó: Vrábel Krisztina)

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 10 dkg kerek szemű rizs (pl. arborio)  
  • 10 dkg sárgarépa 
  • 1 kis fej karalábé 
  • 2 szál szárzeller  
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 2 dl tejföl 
  • 2 ek. szárított tárkony 
  • fél citrom leve 
  • olaj
  • só, frissen őrölt bors

A felkockázott hagymát olajon dinszteljük meg, adjuk hozzá a hámozott, felkockázott zöldségeket, a rizst, a zúzott fokhagymát, pároljuk 3-4 percet a keveréket, majd öntsük fel 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a tárkonyt. Főzzük puhára a zöldségeket. Kevés forró levessel keverjük el a tejfölt, keverjük fokozatosan a levesbe. Frissen facsart citromlével, és ha szükséges, még tárkonnyal ízesítsük.

Megosztás Facebookon