Gasztro

2 fánk, amit idén még mindenképpen meg kell sütnöd

Ha minden napra jut egy fánk, azt sem bánjuk. Ma bloggereinktől választottunk két isteni finom fánkot: egy csörögefánkot és egy vaníliakrémes képviselőfánkot!

Szalagos, spanyol, francia vagy akár New Orleans-i is lehet, mindegy, csak fánk legyen

Vaníliakrémes képviselőfánk

képviselőfánk farsang recept édesség

Képviselőfánk házilag (Fotó: Levendula lány blog)

„Eddig csak úgy elsuhant a fülem mellett mindig, de ma belegondoltam az elnevezésébe: mit is »képviselhet«, és vajon miért kapta a képviselő nevet az égetett tészta? 

Kicsit olvasgattam az ügyben: egyik feltételezés szerint a parlamenti képviselők büféjében árulták az 1800-as években. Viszont olyan variáció is létezik, miszerint egy képviselő találta ki, ám ezek pusztán homályos tapogatózások. Amúgy… szuper kutatási téma lenne! 

Egyvalami viszont tuti biztos: isteni finom! Fél nap alatt elfogyott, most is azt eszem! Egy álom! Hétvégén, már most tudom, hogy a vendégeket ezzel fogom várni! ”

Hozzávalók 20-22 darabhoz:

  • 150 g vaj/margarin
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • 150 ml víz
  • 150 g liszt
  • 4 tojás

A krémhez:

  • 200 ml habtejszín
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 400 ml tej

A recept a Levendula lány blogon folytatódik.

Csörögefánk

csörögefánk recept édesség farsang

Csörögefánk (Fotó: Rupáner-konyha blog)

„Csörögefánkot enni, vagyis beleharapni a porcukros, leheletvékony finomságba, csakis egy jó recepttel lehetséges. És a csörögét elrontani egyszerűbb, mint a pofon. Nekem sikerült, méghozzá nem egyszer és nem kétszer. Anyukám anyukája éppen olyat készített, amilyennek lennie kell, legalábbis anyukám így meséli.
Én többször sütöttem, de igazából sosem lett az igazi, most azonban sikerült megtörni az átkot, és végre olyat készíteni, ami hajszálvékony, és csörög, miközben beleharapunk…”

És íme a recept, melynél a szokásos 2,5 dl-es bögre a mércénk. 

Hozzávalók:

  • három és fél bögre (45 dkg) fehér finomliszt
  • 6 tojás sárgája
  • 5-6 evőkanál 20%-os tejföl
  • 3 evőkanál rum
  • 3 csapott evőkanál porcukor
  • 8 dkg olvadt vaj
  • 1 csipet só

+ olaj vagy zsír a sütéshez

A recept a Rupáner-konyha blogon folytatódik. 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top