Gasztro

Retró kedvenc: így lesz tökéletes a tejbegríz

Ez az a retró édesség, ami még akkor is jó volt, ha rosszul sikerült. Mert megesett, hogy nem sikerült jól, és nemhogy krémes nem volt, de szinte meg is kötött – de minket még az sem zavart. Most viszont már tudjuk, hogyan lesz tökéletes.

 

tejbegriz retro édesség klasszikus

Retró édesség: Krémes tejbegríz csokireszelékkel (Fotó: Thinkstock)

A tejbegríz készítésének 3 aranyszabálya:

1. A grízt mindig a hideg tejbe keverjük bele, így nem lesznek benne csomók.
2. A cukrot akkor keverjük bele, amikor már elkészült, és levettük a tűzről – így nem kap oda az edény alján.
3. Ahogy lávaszerű bugyogásba kezd, vegyük le a tűzről, hogy ne legyen túl sűrű.

 

Hozzávalók (1 nagyobb vagy 2 kisebb adaghoz):

  • 2,5 dl tej 
  • 4 csapott ek. (45 gr) búzadara
  • nagy csipet tengeri só
  • késhegynyi vaníliamag
  • 1 csapott ek. (20 gr) nádcukor
  • 2 kocka (20 gr) étcsokoládé, apró kockákra törve

A tejet a sóval közepes lángon melegíteni kezdjük, és azonnal belekeverjük a búzadarát, majd a vaníliát, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük (4-6 perc). A tűzről levéve elkeverjük benne a cukrot. Tányérba öntjük, és beledobjuk a csokoládédarabokat. Néhány pillanatot várjunk, míg elolvadnak, majd villával húzzunk benne csíkokat, hogy márványos legyen.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top