Gasztro

Ismét durván fenyeget a szalmonella

Növekedett a szalmonellás humánmegbetegedések száma az Európai Unióban a legfrissebb adatok szerint. Ezzel megállt a korábbi, 9 éve tartó csökkenési tendencia.

Három százalékkal nőtt 2014-2016 között az EU-ban a Salmonella Enteritidis okozta humán megbetegedések száma az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság közös jelentése szerint – írja az agrárszektor.hu.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumaiból származó információk alapján Magyarországon 2016-ben összesen 681, élelmiszer-eredetű szalmonellás emberi megbetegedést jelentettek. Ebből 76 esetben volt szükség kórházi ellátásra. Az esetek nagy részében tojástermékekkel voltak összefüggésben a megbetegedések.

A jelentésben szereplő európai országokban 2016-ban 4786, élelmiszer-eredetű szalmonellózis-járványkitörésben 94 530 megbetegedését regisztráltak. A leginkább elterjedt Salmonella-típus, a Salmonella Enteritidis a szalmonellózisok 59 százalékáért felel. E megbetegedéseket legtöbbször tojás, tojástermékek, illetve baromfihús fogyasztásával hozták összefüggésbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top