nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Svéd húsgombóc és tömény forró csoki a hétvégi menüben

Svéd húsgombóc és tömény forró csoki a hétvégi menüben

Már megint itt a péntek, és fogalmad sincs, mi legyen a hétvégi menü? Nekünk van néhány ötletünk. Sőt, a reggeli-ebéd-vacsora mellé még beiktattunk egy kis extra boldogságforrást is, nutellás forró csoki formájában.
NLCafé
f Ajánlom

Félretettük most a mentes hétvégi menüket, ez most egy igazi mindenevőknek szóló hétvégi menü: van benne kenyér, hal, hús, tojás és cukor is, de persze nem maradnak ki a zöldségek-gyümölcsök sem a képletből. Nektek már csak be kell vásárolnotok, és jöhet is a hétvégi dőzsölés!

Croque Madame

Croque Madam

Hozzávalók:

  • fejeként 1 tojás
  • kenéshez vaj
  • pár szelet kenyér
  • ízlés szerint sonka
  • ízlés szerint sajt

A kenyeret felszeleteljük és mindkét oldalát megvajazzuk, majd 2-3 percig sütjük az oldalakat. Ezután jöhet rá a sonka és a sajt, majd a tetejére a serpenyőben megsütött tükörtojás.

Körte roqueforttal – a tökéletes előétel, ha nem vagytok levesesek

Körte roqueforttal

Hozzávalók:

  • 6 körte
  • 15 dkg roquefort sajt
  • 5 dkg fenyőmag
  • 1 dl fehérbor

A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, és magházukat eltávolítjuk. Sütőtálba tesszük őket vágott felükkel felfelé, és a magház helyére szétmorzsolt roquefort sajtot teszünk. Megszórjuk fenyőmaggal, aláöntjük a bort, és alufóliával fedjük le a tálat. 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

Norvég halleves

Norvég halleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg tőkehalfilé
  • 3 tk. barnacukor
  • 4 ek. fehér borecet
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • 1 póréhagyma
  • 1 fehérrépa
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 6 dkg vaj
  • ízesítéshez petrezselyem
  • 2 sárgarépa
  • 1 vöröshagyma
  • 3 dl crème fraiche
  • ízesítéshez só

A hagymát apróra vágom, a répát, gyökeret és a pórét felkarikázom, az alaplevet felforralom, beleteszem a halat, pár percig főzöm, majd kiszedem, és egy tálba teszem. Egy másik lábosban megolvasztom a vajat, hozzáadom a zöldségeket, majd lefedve, időnként megkeverve 20 percig párolom. Rászűröm az alaplevet, majd hozzáadom a borecetet, cukrot, sót, borsot. A crème fraiche-t a legvégén a hallal együtt teszem a levesbe. Petrezselyemmel megszórva tálalom.

 

Svéd húsgombóc

Svéd húsgombóc

A húsgolyókhoz:

  • 450 g darált marhahús
  • 450 g darált sertéshús
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 2 tojás
  • 1 fej hagyma
  • 1-2 ek. mustár
  • szerecsendió, só, bors

A mártáshoz:

  • 100 g vaj
  • 100 g búzaliszt
  • 4 dl alaplé
  • 2,5 dl tejszín
  • 2-3 ek. szójaszósz
  • 1 cs. petrezselyem
  • só, bors

A burgonyához:

  • 7 közepes burgonya
  • 1 cs. petrezselyem
  • só, bors

A vörös áfonyás szószhoz:

  • 2 dl vörösáfonya-lekvár
  • 100 g aszalt vörös áfonya
  • 1,5 dl almalé

A húsgombócokhoz a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd egy tálban hozzákeverjük a mustárt. Hozzáadjuk a kétféle húst is, a sót, a borsot, a szerecsendiót, a zsemlemorzsát és a tojásokat is, és jól összegyúrjuk. Gombócokat formázunk belőle, majd vaj és olaj keverékén kisütjük. A mártáshoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáöntjük a lisztet, és gyengéden megpirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a szójaszószt, összeforraljuk 1-1,5 percig. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, és még pár percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, a tűzről levéve apróra vágott petrezselyemzölddel gazdagítjuk.

A vörös áfonyát a lekvárral és az almalével összeforraljuk, a gombócok mellé tálaljuk. A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, és sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, és petrezselyemmel meghintve a gombócok mellé tálaljuk.

Narancsos kenyérpuding

Narancsos kenyérpuding

Hozzávalók a kenyérpudinghoz:

  • maradék száraz kenyér (legalább 25 dkg)
  • 10 dkg vaj
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 2 dl tej
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 4 tojás
  • 2 dl zsíros tejszín
  • 3 ek. méz
  • 1 csipetnyi fahéj
  • aszalt áfonya, barack és szilva 

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd vegyél elő egy nagy tűzálló edényt. Vágd össze a kenyereket 1×1 centiméteres kis kockákra. Az edényt vajjal kend ki, és szórd bele a kenyérkockákat. A tojásokat üsd fel, kapard bele a vaníliát, öntsd hozzá a tejet, a tejszínt, a narancslevet, a narancs reszelt héját, a mézet és a csipetnyi fahéjat, majd öntsd rá a tálba a kenyérkockára, és szórj rá aszalt gyümölcsöket. Az előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sül.

Nutellás forró csoki

Nutellás forró csoki

Hozzávalók (egy adaghoz):

  • 240 ml tej
  • 2,5 ek. Nutella
  • 1 ek. kakaó
  • egy kis csipet só

Egy kisebb serpenyőben összekeverjük a hozzávalókat, és közepes lángon felhevítjük őket. Egy csészébe öntjük a forró csokit, tejszínhabbal és csokireszelékkel tálaljuk.

Kuszkusz céklával és sült sajttal

Kuszkusz céklával és sült sajttal

Hozzávalók 4 főre:

A kuszkuszhoz:

  • 150 g  nyers cékla, meghámozva
  • 100 g puyi lencse, megfőzve
  • 1 sonkahagyma, finomra vágva
  • 10 g friss gyömbér, lereszelve
  • 100 g csemegeuborka, felkockázva
  • 20-20-20 g kapor-, menta- és petrezselyemlevél, durvára vágva
  • fél ek. vörösborecet
  • 2 ek. olívaolaj
  • frissen facsart citromlé (opcionális)
  • pita

A sült céklához:

  • 400 g cékla, kb. azonos méretűek (nem kell meghámozni!)
  • olívaolaj

A fűszeres magokhoz:

  • 30-30 g napraforgómag és tökmag
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 ek. római kömény
  • egy csipet Cayenne-bors

A halloumihoz:

  • 300 g halloumi, szeletekre vágva
  • 2 ek. olívaolaj

Lencsés céklás „kuszkusz”: Meghámozzuk a céklát, és apró darabokra vágjuk. Mixerrel egészen apró darabokra aprítjuk. Egy nagy tálban az összes hozzávalót összekeverjük (a céklakuszkusz hozzávalóit), a citromlé és a pita kivételével. Ízlés szerint ízesítjük, a citromlevet is hozzáadhatjuk, majd lehűtjük.

Sült cékla: Előmelegítjük a sütőt 180 Celsius-fokra. A céklákat fóliába tekerjük, és 30-40 percig sütjük, amíg eléggé megpuhulnak (beléjük tudunk szúrni egy kést). Kivesszük a céklákat a sütőből, eltávolítjuk a fóliát. Amikor kicsit már kihűltek, lehúzzuk a héjukat. Ehhez a művelethez használhatunk gumikesztyűt is, ha a cékla még túl forró. Falatnyi darabokra vágjuk, meghintjük olívaolajjal, és félretesszük.

Fűszeres magok: A hozzávalókat egy tepsibe tesszük, és egy nagy csipet sóval ízesítjük. 5-10 percig sütjük, amíg a magok aranyszínűek lesznek.

Halloumi: Egy tapadásmentes serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és 2-3 percig sütjük a sajtszeleteket, amíg aranyszínt kapnak. A sütési idő alatt egyszer megfordítjuk őket. Azonnal tálaljuk a sült céklával, a lencsés céklakuszkusszal és a pitával.

Megosztás Facebookon