Gasztro

Nosztalgikus gasztrotrend hódít hazánkban

Az elmúlt években elterjedt ázsiai fűszerek, különleges keleties ízvilág mellett a regionalitás kezd visszakacsintani a hazai gasztronómiába. Újra előtérbe kerülhet a hazai, idényjellegű alapanyagok használata, s ez befolyással lesz az emberek étkezési szokásaira, valamint a vendéglátó egységek fejlődésére és magukra a termelőkre is. A Société.démo Gastro szakmai vezetője, Deli János és séfje, Krasznai Norbert elárulták, milyen irányba haladnak a hazai trendek.

2017-ben már megfigyelhető volt, hogy visszatérnek konyháinkba a szokványos hazai ízek és alapanyagok. Sokak örömére a vendéglátásban egyre többen használják az idény jellegű magyar zöldségeket, gyümölcsöket.

„Már tavaly elkezdett körvonalazódni, hogy a gasztronómiában elindult egyfajta regionalitás – magyar alapanyagok és nemzeti sajátosságok felhasználása az ételekben. Ezzel párhuzamosan a termelésben is megfigyelhető egyfajta fellendülés. Ez szerintem egy nagyon jó irány, ami várhatóan tovább erősödik 2018-ban” – vélekedett Deli János, a Hold utcai piacon található Société.démo Gastro étterem szakmai vezetője.

Az anyagfelhasználással párhuzamosan megkezdődött egy másik hullám is: egyre többen készítenek hétköznapi, könnyen feldolgozható alapanyagokból klasszikus, régi ételeket, újragondolt receptekkel.

„A gasztronómiában is gyakori jelenség, hogy időről időre visszanyúlunk a hagyományos ízekhez, receptekhez, a hold utcai éttermünkben mi is ebbe az irányba haladunk: régi ételeket teljesen új formában készítünk el. A kisebb vendéglátóhelyek, bisztrók is térnek vissza a gyökerekhez. Egyre többen készítenek el egyszerűbb, klasszikus ételeket, kiemelkedő minőségben. Mivel könnyebb jó minőségű alapanyagokhoz jutni megfizethető áron, így a vendéglátóhelyek látogatottsága várhatóan nőni fog, hazai szinten biztos, hogy többet járunk majd étterembe” – jósolta Krasznai Norbert, a Société.démo Gastro séfje.

„A magyarok alapvetően nyitottak a változásokra, az elmúlt évek különféle trendjeit, például a keleti ételeket is szívesen fogadták. Általános tendencia, hogyha egy pár haladó szellemű séf bevállal egy elsőre furának tűnő újdonságot, utána már a többieket is érdekelni fogja” – tette hozzá Krasznai, aki nagyon bizakodó. Az elmúlt években a legkülönfélébb gasztrotrendeknek hódolhattak a hazai ínyencek, ez pedig úgy tűnik, csak tovább fokozódik majd 2018-ban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top