Gasztro

Már tudom, mit sütsz ma: eszméletlen finom fahéjas kalácsot

Ez a hétvége is jól fog alakulni, ha megsütöd ezt a kalácsot. Olyan illata van, hogy még a legdurvább téli napokat is bearanyozza, az íze pedig egyszerűen mennyei!

Pár éve igazi internetszenzáció volt, körbejárta az egész országot, és szinte mindenki ilyen kalácsot sütött. Most újra elővesszük, mert ebben az időben igazán ránk fér már egy kis finomság. A tölteléket ízlés szerint variálhatjuk, készülhet csokis, nutellás, marcipános és rengeteg más ízesítéssel is, és nagyon finomak a sós, sajtos-baconös tépkedős kalácsok is. 

Fahéjas kalács

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 450-465 g búzaliszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 7 g szárított élesztő (1 tasak)
  • 1 ek. cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 csipet só

A töltelékhez:

  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 ek. őrölt fahéj

A vajat megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük, és egy nagyobb tálba öntjük őket. Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt, a tojást, a sót és a lisztet. A lisztet úgy 400 grammig bátran, aztán fokozatosan. Attól függően, hogy hogy áll a dagasztás.
Merthogy második lépésben elkezdjük dagasztani a tésztát. Gyúrjuk, gyúrjuk, és ha ragad, jöhet hozzá még liszt. Nekem most 465 grammot vett fel összesen, de volt már kevesebb is. Az a lényeg, hogy szép, sima legyen a tészta, és hogy váljon el az edény falától. Ha megvan, pici lisztet szórunk rá, és letakarva kb. 45 percig kelesztjük. Közben a töltelékhez a vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a cukrot és a fahéjat. Kivajazunk egy nagy püspökkenyérformát – vagy két kisebbet. Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát. Kb. 30×50 cm-es téglalap legyen belőle. Ezt megkenjük a töltelékkel, úgy, hogy a töltelékből maradjon 1-2 evőkanálnyi.

A megkent tésztalapot 6 csíkra vágjuk, majd az így kapott csíkokat egymásra rakjuk. Ezt az emeletes tésztát 6 darabja vágjuk, majd az így kapott kb. négyzetes lapokat „élükkel” az előkészített püspökkenyérformá(k)ba állítjuk. Meglocsoljuk a maradék töltelékkel a tetejét, és pihentetjük 30 percig. 175 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, majd egészben kivesszük a formából, és aztán tépkedjük egyik szeletet a másik után.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top