Gasztro

Palacsinta, sólet, tiramisu – ezt a hedonista hétvégi menüt imádni fogjátok

Ha ennek a hétvégi menünek csak a felét elkészítitek, már akkor jól fogtok járni, és persze jól is fogtok lakni. Bár az igazság az, hogy kár kihagyni bármit is, mert ez így együtt az utóbbi idők egyik legjobb menüje.

Milyen az a hétvégi menü, ami palacsintával indul, isteni libasóletben teljesedik ki, és sok más mellett még az esti nasizáshoz is hoz egy klassz receptet? Segítünk, ez egy csúcs szuper, hedonista, téli hétvégi menü.

Túrópalacsinta

Túrópalacsinta

Hozzávalók:

  • 4 ek. cukor
  • fél kg túró
  • 3 tojás
  • fél tasak sütőpor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 4 ek. búzaliszt

A tojásfehérjét habbá verjük, a többi hozzávalót pedig összekeverjük.  Már mehet a hab is a masszánkhoz. Óvatosan forgassuk tehát hozzá. Ezután felforrósított palacsintasütőbe olajat teszünk, és mikor az sisteregni kezd, akkor evőkanálnyi halmot (aki ügyes több halmot) teszünk a tésztából a sütőbe, majd mindkét felét aranyszínűre sütjük. Vigyázni kell, hogy ne túl magas hőfokon süssük, és lehetőleg többször forgassuk át, hogy ne égjen meg. Végül vaníliás cukorral összekevert tejföllel tálaljuk.

A receptet Rupánerné Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.

 

Gyömbéres sült répa leves

Hozzávalók:

  • 6 közepes répa meghámozva 4-5 cm-es darabokra vágva
  • 2 közepes vöröshagyma apróra vágva
  • 1 ujjnyi friss gyömbér meghámozva és apróra vágva (kábé két teáskanálnak kell lennie)
  • 4 csésze zöldség alaplé
  • 1/2 csésze zsíros tejszín

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra! A répákat sózzuk, borsozzuk, egy nagy tálban forgassuk össze két evőkanál olíva olajjal, majd egy sütőpapírra terítsük ki, és süssük őket 40 percig, 15 percenként forgatva. Míg a répák sülnek, egy nagyobb lábosban hevítsünk olajat és pirítsuk meg rajta a hagymát 8-10 perc alatt. Adjuk hozzá a gyömbért, majd öntsük fel a zöldség alaplével! Alacsony lángon forraljuk össze, majd vegyük le a tűzről! Ha a répák és a leves is kihűlt kicsit, tegyük a répákat a lébe, majd pürésítsük össze őket. Tegyük vissza a keveréket kis lángon főni. A levesbe keverjük bele a tejszínt, és kis lángon főzzük össze őket! Sóval, borssal ízesíthetjük! 

Libasólet

Libasólet

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg fehér bab
  • 2 egész libacomb 
  • kevés olaj
  • 30 dkg füstölt hús 
  • 1 nagy fej vöröshagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. sűrített paradicsom
  • 2 babérlevél 
  • 2-3 friss rozmaringág
  • 1 tk. friss vagy szárított kakukkfű 
  • 1 ek. friss vagy szárított zsálya 
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg paszternák (vagy fehérrépa)
  • 20 dkg krumpli
  • só, bors

 
A babot áztassuk be egy éjszakára. Egy nagy lábosban a libacombokat süssük körbe olajon, tegyük félre. A kisült zsiradékon pároljuk üvegesre az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a felkockázott füstölt húst, illetve a szükség szerint aprított zöld fűszereket, az aprított fokhagymát. Tegyük vissza a combokat, adjuk hozzá a lecsepegtetett babot, a paradicsompürét, öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, sózzuk, borsozzuk, fedjük le, és főzzük 30 percet. Közben a krumplit, a sárgarépát és a paszternákot hámozzuk meg, daraboljuk fel. Tegyük a húsos babot mindenestül tűzálló vas- vagy cseréptálba, keverjük hozzá a zöldségeket, és lefedve süssük 180 ºC-os sütőben 3 órát. 

Narancsos-csokis tiramisu

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 200 g babapiskóta
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml habtejszín
  • 3-4 ek. porcukor (ízlés szerint növelhető a mennyiség)
  • 10 ek. narancslekvár
  • 2 narancs leve
  • 2-3 ek. keserű kakaópor

Facsarjuk ki a narancsok levét. A narancslekvárt melegítsük fel. A habtejszínt verjük fel kemény habbá. A mascarponét keverjük össze a porcukorral, és forgassuk bele a felvert tejszínhabot. Készítsünk elő 4 nagyobb poharat. Tördeljünk az aljára babapiskótát, locsoljuk meg narancslével, kanalazzunk rá egy kevés narancslekvárt, majd tegyünk rá a krémből is. Megint tegyünk rá babapiskótát, kevés narancslevet, narancslekvárt, krémet, legvégül a tetejét szórjuk meg keserű kakaóporral. Fogyasztásig tálaljuk hűtőben.

Alma-csipkebogyó tea

Alma-csipkebogyó tea

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 bio alma héja
  • 1 ek. szárított csipkebogyó
  • 8 citromfűlevél
  • méz
  • 400 ml víz

A csipkebogyót és a citromfűleveleket egy lábasba helyezzük. A vizet az almahéjjal 60 °C-ra hevítjük, majd az egészet a citromfüves csipkebogyóra öntjük, és lefedve legalább 1 órán keresztül állni hagyjuk. Mézzel ízesítve, langyosan fogyasztjuk.

Kék sajtos avokádókrém

Hozzávalók:

  • egy fél érett avokádó
  • 50 g kék sajt
  • 1 ek. frissen facsart citromlé
  • fél tk. só
  • fél csésze víz

A felkockázott avokádót dobd aprító- vagy turmixgépbe. Turmixold el, amíg krémes állagú nem lesz. Ekkor add hozzá a kék sajtot, a citromlevet és a sót, és 30-40 másodpercig járasd a gépet, hogy tökéletesen sima legyen a krém. Eközben kis adagokban add hozzá a vizet, annyit, amennyi szükséges. Fogyaszd zöldségekkel, pitával vagy salátákkal. Hűtőben 3 napig tárolhatod. 

Aszalt paradicsomos bruschetta

Aszalt paradicsomos bruschetta

Hozzávalók 4 szelet kenyérhez:

  • hagymás/fokhagymás kenyér (ha nem kapunk, egyszerű rozskenyér is megteszi)
  • 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom – kimérve kapható a nagyobb élelmiszerboltokban
  • 5-10 dkg félkemény sajt (edámi, gouda, trappista)
  • vaj

Megvajazzuk a kenyérszeleteket, majd elhelyezünk rajtuk néhány darab aszalt paradicsomot, hagyva, hogy egy kis olaj is rácsöpögjön. Megszórjuk őket reszelt sajttal, majd betoljuk a sütőbe, és addig sütjük, míg ráolvad a sajt (körülbelül 5 perc).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top