Gasztro

Varázsolj édességet az asztalra 30 perc alatt!

Ha nincs kedved vagy időd sokat bíbelődni a sütisütéssel, de jól jönne egy kis édesség, akkor kapd elő gyorsan a mélyhűtőből a leveles tésztát, és ezzel a munka felét már el is végezted.

A leveles tészta egyike annak a néhány félkész terméknek, amiből mindig van pár csomagnyi otthon. Természetesen a házi készítésű leveles tészta a legeslegjobb, de annak elkészítése igényel némi rutint, és sok-sok időt, ezért legtöbbször inkább a boltit használjuk. 

Az előhűtött leveles tészták előre ki vannak nyújtva, és sütőpapírra tekerve tudjuk megvenni őket. Ezekkel nagyon könnyű dolgozni, mert csak ki kell teríteni magunk elé a tésztalapot, és már dolgozhatunk is vele. 

Készülhet belőle rengeteg sós étel is: pizza, calzone, pizzatekercs, sajtos-sonkás tekercs, de nagyon jó alapja a különféle lepényeknek is. Pillanatok alatt és szuper egyszerűen különleges és nagyon finom édes reggelit is varázsolhatunk belőle: csokikrémmel, Nutellával, túrós töltelékkel töltve batyut, kiflit, csigákat is lehet sütni a leveles tésztából, és nagyon finom, ha friss gyümölcsöket vagy lekvárokat is használunk töltelékként. Mutatunk is néhány tippet, amivel szinte percek alatt össze tudtok állítani egy kis édes finomságot. 

Búr kifli


Hozzávalók:

  • 2 (kettéválasztott) tojás
  • 15 dkg darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag leveles tészta
  • pici citromlé

A kiolvasztott leveles tésztát 40×40 cm-esre nyújtjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját félretesszük, a fehérjét a cukorral habbá verjük, majd hozzáadjuk a darált diót és a citromhéjat+ pici levet is és elkeverjük. A tésztát 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, minden négyzet közepére kanalazunk egy adagot a diós krémből, feltekerjük, majd a végeit kicsit begörbítjük, hogy kifliformát kapjunk, és kivajazott tepsire helyezzük. A tetejüket lekenjük a félretett tojássárgájávál, picit bevagdossuk, majd sütőbe toljuk, és kb. 20 percig sütjük. (Amíg a teteje ilyen szép aranybarnás nem lesz).

Almás-fahéjas tekercs

Hozzávalók 12 darab tekercshez:

  • 2 közepes méretű piros alma 
  • 1 csomag leveles tészta
  • ½ tk. őrölt fahéj
  • 3 ek. barna nádcukor
  • 30 g vaj
  • 3 szem szegfűszeg
  • 1 csipet őrölt kardamom

Csumázd ki és hámozd meg az almákat, majd vágd kis kockákra. Alacsony lángon kezd el olvasztani a vajat és a cukrot, szórd bele a fahéjat és a szegfűszeget. Add az almakockákat a cukros-vajas keverékhez, folyamatosan kevergetve főzd 1-2 percig. Ha teljesen elolvadt a cukor és a vaj, vedd le a lángról, hogy nehogy odakapjon. Óvatosan terítsd ki a leveles tésztát, majd oszlasd el rajta az cukros-almás keveréket, 1-1 centimétert kihagyva a széleknél. A szegfűszeget előtte szedd ki belőle. Szorosan tekerd fel a tésztát óvatosan, nehogy kifolyjon belőle az almaszósz.
Vágd fel 2 centis csíkokra a tekercset, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezd egymás mellé a tekercseket. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsülnek.

Gyors kakaós csiga

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg keserű kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás a kenéshez

A leveles tésztát kiterítjük, és megkenjük az olvasztott vajjal. A cukorral elkevert kakaóval bőven megszórjuk, és az egészet szorosan feltekerjük. A feltekert rudat kb. 2 cm-es darabokra vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Kissé kilapítjuk a csigákat A felvert tojással megkenjük őket, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. negyedóra alatt készre sütjük őket.

Csokis-meggyes lepény

Hozzávalók kb. 4 szelethez:

  • 25 dkg mirelit leveles tészta kiolvasztva
  • 10 dkg tejföl
  • 10 dkg tehéntúró
  • 4 dkg porcukor
  • 5 dkg étcsokoládé apróra vágva
  • kb. 20 dkg meggy (befőtt)
  • 1 tojás a lekenéshez

A meggyet lecsepegtetjük, a kiolvasztott leveles tésztát enyhén kinyújtjuk, és téglalap alakú darabokat vágunk belőle. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. A tejfölt kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a túrót, az apróra vágott étcsokoládét, és összekeverjük. A csokis túrókrémmel megkenjük a levelestészta-szeleteket, majd telerakjuk magozott meggyel. A tészta széleit felhajtjuk, és lekenjük egy elhabart tojással. Tepsire helyezzük, sütőbe toljuk, és kb. 20 percig sütjük, míg a széleken szépen megpirul a tészta.

Almás pités kosárkák

Hozzávalók:

  • 1 rúd leveles tészta
  • 3 alma
  • 1 tojás
  • fahéj
  • porcukor

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A muffin tepsi mélyedéseit kend ki vékonyan olajjal vagy vajjal.

A mélyhűtött leveles tésztát hagyd kiolvadni. Óvatosan tekerd ki, nehogy elszakadjon. Késsel vágd fel 12 nagyjából azonos méretű kisebb lapocskára. Helyezd el szépen a muffinsütő mélyedéseiben. A felvert tojással alaposan kend át a kilógó széleket.

Az almát mosd meg, távolítsd el a héját és a magházat, vágd apróbb kockákra. Töltsd meg a tésztákat. A fahéjat keverd a porcukorhoz és szórd meg vele a kosárkákba töltött almakockákat.

Told a sütőbe, és süsd az almás sütit 25-30 percig, vagy amíg szépen megpirul a kosárkák teteje.

Nutellás ropi

Hozzávalók:

  • 2 csomag leveles tészta
  • 3 ek. Nutella
  • 1 jó nagy marék csokichips
  • 1 felvert tojás

Terítsd ki az egyik leveles tésztát és kend el rajta a nutellát. Szórd rá a csokichipset, majd borítsd be a második levél tésztával. Vágd 9 egyenlő, hosszúkás szeletre. A szeleteket egyesével csavard meg, a végüknél fogva, így létrehozva a formát. Kend meg a tetejüket tojással, majd 200 fokos sütőben süsd őket aranybarnára körülbelül 10 perc alatt. 

Tésztakosár, -rózsa

Bűbájos kis tésztakosárkákat készíthetünk leveles tésztából, ezeket ízlés szerint lekvárral, csokis mogyorókrémmel, narancskrémmel vagy főzött pudinggal is megtölthetjük. Díszíthetjük a tésztából kiszúrt és megsütött kisebb díszekkel vagy akár csokoládélapokkal, de ha porcukorral egy sablon segítségével mintát is szórunk rá, még szebb lesz az apró édességünk.

Házi krémes

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 6 dl tej
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 4 tojás
  • 2 csomag (9 dkg) vaníliás pudingpor
  • 18 dkg kristálycukor
  • 2 ek. liszt + a deszka lisztezéséhez
  • porcukor a meghintéséhez

A leveles tésztát lisztezett deszkán 1 mm vékonyra nyújtjuk, félbevágjuk, és az egyik tésztalapot sütőpapírral fedett tepsire borítjuk. Sütés előtt 20 percig pihentetjük, majd 200 fokos sütőben körülbelül 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha kihűltek a lapok, az egyiket egy magas falú tepsi vagy más szögletes forma aljára rakjuk, a másikat pedig egy fűrészfogú késsel 4×4 cm-es négyzetekre vágjuk, ezek lesznek majd a tetején.

A krémhez 4 dl tejet felforralunk a vaníliarúd kikapart belsejével. A tojások sárgáját simára keverjük a pudingporral, a liszttel, 9 dkg kristálycukorral és a maradék tejjel, majd a felforralt tejhez adjuk, és sűrű krémmé főzzük.

A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, és óvatosan a forró krémhez keverjük. A kész krémet a tésztalappal bélelt formába töltjük.

A felvágott lapokat a krém tetejére helyezzük. 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd felvágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Mille feuille

Hozzávalók kb. 8-10 adaghoz:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 40 dkg friss gyümölcs
  • 1 rúd vanília
  • 10 dkg porcukor
  • 4 dl tejszín

A leveles tésztát lisztezett deszkán 1 mm vékonyra és tepsi méretűre nyújtjuk. Villával megszurkáljuk, majd a kinyújtott tésztát 20 percig pihentetjük a hűtőben. Ez azért szükséges, hogy a tészta ne ugorjon össze a sütőben. Sütés előtt egy pici vízzel megpermetezzük, és 200 fokon aranybarnára sütjük.
 A kihűlt tésztát először 10 cm-es csíkokra vágjuk, majd a csíkokból 4-5 cm-es hasábokat vágunk. 
A tejszínt a porcukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével habbá verjük. Fontos, hogy felhasználás előtt a tejszínt 12 óráig hűtsük, mert így lehet kemény habbá verni. A tejszínt zsákba töltjük. A rétegeket úgy hozzuk létre, hogy minden málnaszem mellé egy adag habot nyomunk.
Ráhelyezzük a következő réteg tésztát, majd megfordítjuk a „mintát”. A tejszínhab felé málnát, a málna felé tejszínhabot nyomunk. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Gyors túrós batyu

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 500 g túró
  • 5 ek. cukor
  • 1 nagy citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 nagyobb tojás sárgája
  • 100 g mazsola (aki szereti:)
  • 1 tojás a lekenéshez

Elkészítjük a tölteléket: Az alapanyagokat alaposan összekeverjük. Ha mazsolát is adunk hozzá, akkor azt előtte forró vízbe áztatjuk kb. 10 percre, majd lecsepegtetve keverjük a túrós masszához.

A kinyújtott leveles tésztát kb. 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk. A tésztanégyzetek közepére egy adag tölteléket teszünk, majd az egymással szemben lévő sarkokat kicsit széthúzzuk, az egyik sarkot ráhajtjuk a töltelékre, majd ráhajtjuk a másikat, ami szemben van vele. Ezután a másik két sarkot is széthúzzuk, és ugyanúgy ráhajtjuk (keresztben) és kicsit rányomkodjuk, hogy lehetőleg ne nagyon nyíljon szét sütés közben. A kész batyukat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük tojással, és 200 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. (az a jó, ha már szép barnásra sül a teteje).

A legegyszerűbb Nutellás falatkák

Hozzávalók:

  • 2 rúd leveles tészta
  • 1 tojás
  • Nutella
  • porcukor

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral.

A mélyhűtött leveles tésztát hagyd kiolvadni. Tedd egymásra a két kihajtogatott lapot, kissé nyújtsd ki, csillag vagy kerek formákat szúrj ki belőlük. A megmaradt tésztát gyúrd össze, ismét nyújtsd vékonyra, és szúrj belőle formákat. Ismételd a folyamatot, amíg a tészta el nem fogy.

Helyezd a süteményt a tepsire, közepükbe ujjaddal készítsd mélyedést. A felvert tojással kend meg a formákat. Kiskanálnyi Nutellával töltsd meg a mélyedéseket.

Told a szuperegyszerű sütit a sütőbe, és kb. 20 perc alatt süsd szép pirosra. Közvetlenül a tálalás előtt szórd meg kevés porcukorral.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top