Gasztro

Lezajlott a nagy párizsiteszt, itt vannak az eredmények

Harminc sertéspárizsit vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, melyek közül csak egy akadt fent a szakmai rostán, egynek pedig borzasztó íze volt.

Összesen 11 gyártó harminc sertéspárizsi termékét vizsgálták a Nébih munkatársai a napokban. Tizenhét szeletelt és tizenhárom rúd terméket hasonlítottak össze, amelyek között 27 natúr, illetve 3 füst ízesítésű volt. A gyártók között volt magyar, osztrák és német üzem is.

A közkedvelt húskészítményeket több szempont szerint is vizsgálták. Először mikrobiológiai teszteket végeztek a párizsikon, amelyen mindegyik maradéktalanul megfelelt. Az analitikai vizsgálatok alapján kiderült, hogy egyik termékben sem lépte át a csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM) aránya a 10 százalékos felső határt, viszont egy termékkel probléma adódott.

Az egyik osztrák, „wellness” megnevezésű párizsi víztartalma (78,8g/100g) ugyanis jelentősen meghaladta az előírt értéket (70m/m%), minőségi szempontból tehát nem volt megfelelő. A gyártóval szemben a Nébih megtette a szükséges lépéseket.

Legvégül a kedveltségi vizsgálat következett, amiben a szakértő, a laikus, valamint a gyártói és a kereskedelmi oldalt egyaránt képviselő kóstolók vizsgálták a 30 párizsit a termékkörre jellemző 5 szempont – metszéslap, szín, illat, állomány és íz – szerint. 

A vakkóstolás eredménye az lett, hogy egy terméket nem is pontoztak a bírák, mivel savanykás íz volt érezhető rajta, ami a nem megfelelő, „öreg” alapanyagra vezethető vissza. A termék valamennyi laboratóriumi kritériumnak megfelelt, de fogyasztásra alkalmatlan volt, így a mellékíz miatt nem került bele a rangsorba.

TOP 3 szeletelt sertés párizsi

  1. Berger Feine Extrawurst
  2. Pick Nosztalgia Párizsi
  3. Wiesbauer Dunahús Delikát Párizsi

TOP3 rúd sertés párizsi

  1. Pick Nosztalgia Párizsi
  2. Berger Feine Extra Párizsi     
  3. Pick Füst Ízesítésű Párizsi 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top