Gasztro

Az ilyen hétvégi menük miatt szeretjük a telet

Reggelire keksz forró teával, ebédre 3 fogás, délután egy kis immunerősítő ital, és vacsorára is meleg étel – ez a hétvégi menü is jól fog esni.

Dőzsölés a javából, de ezek a januári hétvégék már csak ilyenek. Muszáj egy kicsit feltöltődnünk, jobban rá is érünk sütni-főzni, így ilyenkor tényleg elővehetjük a hedonista hétvégi menüket. Ez is pont olyan. 

Diós-csokis zabkeksz

Hozzávalók 18 kekszhez:

  • 12 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg apró szemű zabpehely
  • 1 tojás
  • 1 tk. sütőpor
  • 5 dkg étcsokoládé

A vajat a cukorral kézi mixerrel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált diót, a lisztet, a zabpelyhet, a tojást, a sütőport és az apróra vágott csokoládét. Összegyúrjuk, ezután a masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk. Koronggá lapítjuk őket, és sütőpapírral bélelt sütőlemezen 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kisütjük. 

Fahéjas körtekrémleves

Hozzávalók:

  • 8 körte
  • fél citrom leve
  • 2-3 ek. cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor

A körtéket meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, és feldaraboljuk. Fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Hozzáadjuk a cukrokat, a fűszereket, a citromlevet, és puhára főzzük. Botmixerrel turmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, és hagyjuk felforrni.  Langyosan tálaljuk. Kínálhatunk mellé amarettidarabkákat, pirított mandulát vagy akár mini túrógombócokat is.

Sütőben sült chilis bab

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 500 dkg darált sertéshús
  • 1 vörös bab konzerv (400 g/konzerv)
  • 1 darabos paradicsom konzerv
  • néhány evőkanál BBQ szósz
  • 15 dkg cheddar sajt
  • só, bors
  • pici olaj

 A vöröshagymát felaprítjuk, és egy lábasban kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, és közepes, vagy annál kicsit nagyobb lángon 8-10 perc alatt morzsásra pirítjuk.
Ráöntjük a paradicsomot, a lecsepegtetett babot, a BBQ szót, sózzuk-borsozzuk, és pár percig kevergetve főzzük.
Az egészet átöntjük egy sütőtálba, elegyengetjük, a tetejét bőségesen megszórjuk reszelt sajttal, és 200 fokon kb. 20 percig sütjük. 

 

Csokikrémes túrótorta

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

A túrós réteghez:

  • 500 g túró
  • 100 g tejföl
  • 100 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 6 lap zselatin

A csokis tetőhöz:

  • 50 ml habtejszín
  • 1 csapott ek. cukor
  • 1 csapott ek. méz
  • 50 g étcsokoládé

A tetejére: csokidarabkák / reszelt étcsoki

A túrót krumplinyomóval áttörjük, elkeverjük benne a porcukrot, a tejfölt, a citrom reszelt héját és levét.
A zselatinlapokat kevés (pár evőkanál) hideg vízbe áztatjuk 5 percre, aztán kinyomkodjuk és átrakjuk egy kis lábasba, amibe pár evőkanál vizet is teszünk. Tűzhelyen melegíteni kezdjük, kevergetjük, és ha feloldódtak a zselatinlapok, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha már langyosra hűlt, akkor hozzákeverjük a túrós keverékhez. A masszát a tortaformába simítjuk, és hűtőbe tesszük 1-2 órára vagy akár egy éjszakára.
A csokikrémhez a tejszínt, a cukrot és a mézet egy kis lábasban forrásig melegítjük, beletördeljük a csokit és addig kevergetjük, míg el nem olvad a csoki és szép krémet nem kapunk. Kicsit félretesszük hűlni, sűrűsödni.
Ha kicsit hűlt a csokikrém és a túrótortánk is készen áll, akkor óvatosan, kanalanként rákanalazzuk a torta tetejére a csokikrémet, és még visszatesszük egy kicsit a hűtőbe dermedni. Tálaláskor aprított csokival szórjuk meg.

Narancsos mézszörp

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 kk. kurkuma
  • 2 ek. méz
  • 1 kk. narancsvirágvíz
  • 100 ml frissen facsart narancslé
  • 2 csipetnyi  őrölt fahéj
  • 300 ml víz

A kurkumát a mézzel és a narancsvirágvízzel simára keverjük. A vizet és a narancslevet 60 °C-ra hevítjük, összekeverjük a fűszeres mézzel, és poharakba töltve, egy-egy csipetnyi fahéjjal meghintve azonnal, melegen fogyasztjuk.

Baconös spagetti

Hozzávalók:

  • 500 g spagetti
  • 3 dl tejszín
  • 20 dkg bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • friss bazsalikom

A bacont felkockázzuk, és serpenyőben ropogósra pirítjuk. Ha kész, kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát. (Ha túl sok a zsír, akkor le kell önteni, épp csak annyi legyen, ami elegendő a hagymához.)
Ha kész, felöntjük a tejszínnel, és közepes lángon néhány perc alatt besűrítjük.
Megfőzzük a spagettit.
Ha kész a spagetti, összeforgatjuk a hagymás-szósszal, majd megszórjuk a megpirított baconnel és friss bazsalikommal. Azonnal tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top