Gasztro

Gyanúsan olcsó tejet is kapni itthon, csalásra gyanakszanak

Van, ahol 99 forintért kapni literjét. Áfacsökkentést és fokozottabb ellenőrzést sürgetnek a tejágazat szereplői a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara keddi közleménye szerint.

Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett tejágazati megbeszélésen továbbra is problémának nevezte, hogy irreálisan olcsón érkeznek Magyarországra, sokszor valószínűleg adócsalással, megkérdőjelezhető minőségű UHT-tejek, amelyek több hónapig tárolhatók szobahőmérsékleten az ultramagas hőkezelés eredményeként. A piac tisztítása érdekében csökkenteni kellene az általános forgalmi adót, és fokozottabb ellenőrzéseket kellene szervezni – mondta.

Gyerekek fotói a Magyar Tej tejesdobozain (fotó: MTI / Kallos Bea)

Gyerekek fotói a Magyar Tej tejesdobozain (fotó: MTI / Kallos Bea)

Példaként említette, hogy az egyik hazai nagykereskedő literenként 99 forintért kínál 11 hónapja Németországban gyártott, már csak alig egy hónapig eltartható, kínai feliratos UHT-tejet. A magyar kiskereskedelembe így bejutó termékek lenyomják az árakat, ami súlyos károkat okoz a termelőknek, feldolgozóknak, és a fogyasztókat is becsapják.

A megoldást Mélykuti szerint az jelentené, ha a hőkezelésnek köszönhetően 21-28 napig eltartható ESL-tej és az UHT-tej  áfáját mihamarabb 5 százalékra mérsékelnék, és fokozottan ellenőriznék a tisztességtelen nagykereskedőket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top